11:56 13.11.2017

Варшава не оприлюднить список українців, яким заборонено в'їзд до Польщі, але запевняє, що він короткий

3 хв читати
Варшава не оприлюднить список українців, яким заборонено в'їзд до Польщі, але запевняє, що він короткий

Польська сторона не оприлюднюватиме списку осіб, яким заборонено в'їзд до Польщі, заявив польський міністр закордонних справ Вітольд Ващиковський і запевнив, що цей перелік не містить великої кількості прізвищ.

"Ми не повідомляємо ні про те, хто і скільки людей, ні про те, якої сфери це стосується", - сказав В.Ващиковський в інтерв'ю виданню Dzienik Gazeta Prawna, передає польське інтернет-видання Onet.pl.

Відповідаючи на запитання про заборону на в'їзд голові Українського інституту національної пам'яті Володимиру В'ятровичу, глава польського МЗС сказав, що "це людина, яка пропагує глибоко антигуманні, антиєвропейські цінності".

В.Ващиковський поінформував, що список осіб, яким заборонено в'їжджати до Польщі, "короткий". "Це демонструє наше далекоглядне розуміння поглядів української сторони, рішучість у пошуках шляху прогресу у відносинах і небажання подальшої ескалації", - сказав з цього приводу глава польської дипломатії.

Він також додав, що перспективи запланованого візиту президента Польщі Анджея Дуди до Харкова залежатимуть від готовності української сторони враховувати польські "конструктивні пропозиції".

"Ми не впевнені, чи залишається стратегічне партнерство з Польщею метою Києва", - резюмував В.Ващиковський.

Як повідомлялося, 7 листопада президент Польщі А.Дуда заявив про очікування того, що президент України П.Порошенко і прем'єр-міністр Володимир Гройсман не допустять на важливі державні посади людей з антипольськими поглядами. За його словами, такі люди "не розвивають співробітництво між нашими країнами, вони його руйнують", тому вони "у великій політиці ... не повинні з української сторони мати місце".

При цьому А.Дуда зазначив, що такі люди в українській політиці є: "На важливих посадах в Україні є люди, які практично мають відверто антипольські погляди, це неприйнятно".

8 листопада президент України Петро Порошенко ініціював проведення надзвичайного засідання Консультаційного комітету президентів України і Польщі з метою запобігання подальшій ескалації напруження між двома країнами.

"Резонансні заяви з боку представників офіційної польської влади на адресу України та її керівництва, які лунають останнім часом, викликають серйозне занепокоєння і не можуть залишатися без належного реагування. Для зміцнення стратегічного партнерства між Україною та Республікою Польща, і щоб уникнути подальшої ескалації напруження, усвідомлюючи необхідність вирішення будь-яких проблемних питань у двосторонніх відносинах виключно цивілізованим європейським способом, президент України Петро Порошенко ініціював проведення надзвичайного засідання Консультаційного комітету президентів України та Польщі", – написав прес-секретар глави Української держави Святослав Цеголко в соцмережі Facebook 8 листопада.

С.Цеголко нагадав, що Консультаційний комітет є дорадчим органом, покликаним сприяти реалізації домовленостей між главами обох держав, спрямованих на поглиблення дружніх відносин між Україною і Польщею, який очолюють зовнішньополітичні радники президентів обох держав.

11 листопада президенти двох країн у телефонній бесіді домовилися про проведення наступного тижня в Кракові (Польща) надзвичайного засідання Консультаційного комітету президентів України та Польщі на рівні зовнішньополітичних радників.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА