15:24 13.11.2017

Умеров: Із Ердоганом ми говорили про звільнення політв'язнів у РФ, зокрема Сенцова

2 хв читати
Умеров: Із Ердоганом ми говорили про звільнення політв'язнів у РФ, зокрема Сенцова

Заступник голови меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров повідомив, що президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган на зустрічі з ним та ще одним звільненим Росією заступником голови меджлісу кримськотатарського народу Ахтемом Чийгозом запевнив, що опікуватиметься питанням звільнення в Росії українських політв'язнів, зокрема режисера Олега Сенцова.

"Коли ми зустрічалися з Ердоганом, ми говорили про те, що необхідно продовжувати роботу щодо звільнення інших політв'язнів. Понад 50 людей перебувають у російських в'язницях у Криму та материковій Росії, і як пріоритет визначили Олега Сенцова. Ердоган обіцяв, що він опікуватиметься цим питанням", - сказав І.Умеров на прес-конференції в Києві в понеділок.

Він також зазначив, що на зустрічі з Р.Ердоганом звільнені заступник голови меджлісу кримськотатарського народу порушували питання деокупації Криму.

Як повідомлялося, 11 вересня російський суд в анексованому Криму засудив А.Чийгоза до восьми років колонії суворого режиму. 27 вересня Сімферопольський районний суд ухвалив вирок у справі І.Умерова і призначив йому покарання у вигляді двох років колонії-поселення.

25 жовтня їх передали Туреччині, а 27 жовтня вони прибули в Україну. Їх звільнено від кримінальної відповідальності, але заборонено проживати в Криму, тому вони працюватимуть у Києві.

26 жовтня звільнені з російського ув’язнення заступники голови меджлісу кримськотатарського народу зустрілися з президентом Туреччини. За словами голови меджлісу кримськотатарського народу, народного депутата з фракції "Блок Петра Порошенка" Рефата Чубарова, зустріч відбулася ввечері в офіційній резиденції президента Туреччини Ak Saray в Анкарі. "Ільмі Умеров та Ахтем Чийгоз, подякувавши президенту Реджепу Таїпу Ердогану за докладені зусилля щодо їх звільнення, звернулися до нього із закликом допомогти десяткам інших незаконно переслідуваних, заарештованих і засуджених у Криму кримських татар, українців, людей інших національностей", - повідомив голова меджлісу.

Він зазначив, що президент Туреччини Р.Т.Ердоган, у свою чергу, попросив передати уповноваженому президента України у справах кримськотатарського народу, екс-голові меджлісу Мустафі Джемілєву та меджлісу кримськотатарського народу "слова підтримки і побажання успіхів у діяльності, спрямованій на благо кримськотатарського народу".

Крім того, Р.Чубаров повідомив, що І.Умеров став переможцем конкурсу Європейської платформи совісті і пам'яті.

27 жовтня лідери кримськотатарської громади прибули з Туреччини до Києва.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко закликав об’єднати зусилля держави і суспільства навколо будівництва фортифікацій

Посольство Сербії в Україні відновить роботу вперше з березня 2022 року, також незабаром відбудеться українсько-сербський бізнес-форум - Кулеба після перемовин з Вучичем

КМІС: 40% опитаних українських біженців у Німеччині, Польщі та Чехії впевнені, що у війні переможе Україна

57% українців вважають, що Україна скоріше або повністю є демократичною країною - КМІС

Порошенко передав ЗСУ ще 5 комплексів РЕБ "Ай-Петрі"

Держдеп США анонсував поставки нових озброєнь України найближчими тижнями

Віталій Кличко зустрівся з послами країн G7 та ЄС з нагоди Дня Європи

Нардепи з "Євросолідарності" попросили главу СБУ відреагувати на виступ "Кварталу-95", який викликав обурення у військових

У другому турі президентських виборів і на парламентських виборах у Північній Македонії перемагає опозиція

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА