13:56 23.11.2017

Насіров юридично залишається главою ДФС, переконані його адвокати

3 хв читати
Насіров юридично залишається главою ДФС, переконані його адвокати

 Розпорядження Кабінету Міністрів про відсторонення від виконання обов'язків голови Державної фіскальної служби України Романа Насірова є неконституційним, він юридично залишається главою ДФС, а президент має відновити його конституційні права, наполягає захист Р.Насірова.

"Ми не можемо виключати можливість того, що кримінальне провадження проти Романа Насірова мало замовний характер і було частиною плану, з одного боку, з дискредитації влади, а з іншого боку - щодо відсторонення Романа Насірова з посади голови Державної фіскальної служби", - сказав адвокат Любомир Дроздовський на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в четвер.

Озвучуючи спільну заяву захисту Р.Насірова, адвокат нагадав, що 3 березня 2017 року Кабмін своїм розпорядженням відсторонив Р.Насірова від виконання обов'язків глави ДФС.

"Вважаємо, що Кабінет Міністрів, за незаконним поданням міністра фінансів, прийняв неконституційний акт про відсторонення Романа Насірова від виконання обов'язків на посаді голови Державної фіскальної служби. В зв'язку з цим ми вважаємо, що гарант Конституції - президент України - мав би відновити конституційний порядок у державі і припинити порушення прав людини ... у президента є всі конституційні повноваження призупинити дію розпорядження Кабміну ... в зв'язку з невідповідністю Конституції України цього акту ", - сказав він.

Л.Дроздовський пояснив, що стосовно Р.Насірова не відкрилося дисциплінарне провадження і не проводилося службове розслідування, у зв'язку з чим він міг бути усунений від виконання повноважень голови ДФС лише на підставах, передбачених КПК, а в такому порядку відсторонення від посади не було .

"Після того, як детективи НАБУ пред'явили незаконну підозру Насірову у вчиненні кримінального правопорушення, його можна було усунути з посади лише на підставі подання детектива НАБУ або прокурора САП, і це мав розглянути суд. Кабмін, прийнявши неконституційне розпорядження ... вийшов за рамки своїх конституційних повноважень", - додав адвокат. При цьому він наголосив, що Р.Насіров і зараз є головою ДФС, оскільки Кабмін відсторонив його лише від виконання посадових обов'язків, а не від самої посади.

"Насіров, юридично залишаючись главою ДФС, у неконституційний спосіб позбавлений права здійснювати повноваження на цій посаді. У результаті протиправного рішення Кабміну, вже понад 7 місяців незаконно відсторонений від виконання обов'язків ... З огляду на те, що питання неконституційності актів Кабміну перебуває в юрисдикції Конституційного суду України, ми вважаємо, що президент України як гарант Конституції ... мав би припинити порушення прав людини", - зауважив адвокат.

Л.Дроздовський розповів, що наразі прокурори продовжують ознайомлюватися з матеріалами, які надала сторона захисту, хоча ще 10 листопада було затверджено обвинувальний висновок та справу направлено до суду.

За його словами, сторона захисту надала прокурорам для ознайомлення близько 100 томів документів, зокрема висновки експертиз, в яких повністю спростовується пред'явлена Р.Насірову підозра, і це, як вважає адвокат, буде підставою для закриття справи в зв'язку з відсутністю події злочину.

Тобто, як пояснив адвокат, обвинувальний акт було затверджено без урахування доказів сторони захисту про незаконність пред'явлення підозри.

"На нашу думку, головною метою їхніх (НАБУ і САП) публічних виступів була дискредитація голови Державної фіскальної служби України перед українським суспільством і спроба керівників цих антикорупційних органів створити негативний імідж керівника центрального органу влади", - наголосив він.

У свою чергу, адвокат Олександр Лисак розповів, що НАБУ проводило експертизу, на якій будується обвинувачення, у приватній установі, що не може бути доказом.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

Кулеба провів розмову з Боррелем, закликав до якнайшвидшого постачання Україні додаткових систем Patriot та інших ППО, здатних збивати балістику

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА