20:54 27.11.2017

ВР пропонують ухвалити закон про пенітенціарну систему й уточнити порядок УДЗ засуджених

3 хв читати
ВР пропонують ухвалити закон про пенітенціарну систему й уточнити порядок УДЗ засуджених

Кілька народних депутатів України зареєстрували у Верховній Раді проект закону про пенітенціарну систему (№7337).

Згідно з інформацією на сайті парламенту, понад 20 народних депутатів, переважно члени парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, подали відповідну ініціативу 24 листопада.

Як наголошується в пояснювальній записці, законопроект розроблено в рамках робочої групи з числа представників профільного комітету Верховної Ради та Міністерства юстиції України.

Згідно з проектом закону, пенітенціарну систему складатимуть центральні органи виконавчої влади, які забезпечують формування державної політики у сфері відбування кримінальних покарань і реалізацію цієї держполітики, вони матимуть функції досудового розслідування. У законопроекті прописано повноваження цих органів. Кабінет Міністрів визначатиме їх граничну чисельність.

До пенітенціарної системи входитимуть установи відбування покарань, слідчі ізолятори, органи пробації, навчальні заклади, заклади охорони здоров'я, підприємства, організації, створені для забезпечення завдань пенітенціарної системи.

Проект закону передбачає, що загальна чисельність персоналу установ відбування покарань і слідчих ізоляторів не може перевищувати 33% від загального ліміту їх наповнення.

Відповідно до законопроекту, в структурі територіальних органів з питань виконання кримінальних покарань можуть створюватися територіальні воєнізовані формування спеціального призначення. Їхнім основним завданням буде запобігання діям, що дезорганізують роботу колоній і СІЗО, злочинам терористичної спрямованості та іншим злочинам на об'єктах пенітенціарної системи, посилення охорони на них.

Про кожний випадок застосування таких воєнізованих формувань спецпризначення мають бути повідомлені прокурор та уповноважений Верховної Ради з прав людини.

Крім того, в структурі колоній і слідчих ізоляторів пропонується створити підрозділи безпеки. Їхні функції - охороняти, підтримувати правопорядок, безпеку, режим і здійснення нагляду за засудженими та взятими під варту.

Проект закону передбачає, що персонал територіальних органів з питань виконання кримінальних покарань становлять особи рядового та старшинського складу пенітенціарної системи, держслужбовці та співробітники, котрі працюють за трудовим договором.

Структурними підрозділами територіальних органів, а також колоній і СІЗО будуть оперативні підрозділи, які здійснюватимуть гласні та негласні пошукові заходи. Персонал таких підрозділів буде уповноважений застосовувати фізичну силу, спецзасоби та вогнепальну зброю.

Крім того, в законопроекті прописано порядок призначення, вимоги та обмеження при призначенні та прийомі на роботу в пенітенціарній системі, порядок переміщення по службі, атестації, відсторонення, підстави для припинення служби, а також соціальний захист осіб рядового та старшинського складу пенітенціарної системи.

У прикінцевих і перехідних положеннях документа пропонується передбачити, що в разі звернення засудженого до довічного ув'язнення, який відбув понад 20 років покарання, до суду для умовно-дострокового звільнення (УДЗ) він має надати особистий план реінтеграції в суспільство. Адміністрація колонії має надати суду свій висновок за цим планом і підготовкою засудженого до звільнення. Згідно з цим положенням проекту закону, таке УДЗ можливе лише у випадках, якщо засуджені мають низький ризик вчинення повторного кримінального правопорушення.

Водночас цей законопроект пропонує внести зміни до низки кодексів і законів у частині функціонування пенітенціарної системи.

Автори ініціативи пропонують уточнити порядок застосування до засуджених умовно-дострокового звільнення і заміни покарання більш м'яким.

Після набуття чинності закону члени підкомітету ООН із запобігання тортурам і особи, які їх супроводжують, зможуть без спеціальних дозволів у будь-який час безперешкодно відвідувати колонії.

У проекті закону пропонується гарантувати засудженим право на отримання психологічного супроводу від психологів виправних центрів.

Згідно зі змінами до ст. 216 Кримінального процесуального кодексу слідчі органи пенітенціарної системи здійснюватимуть досудове розслідування злочинів, скоєних на території або в приміщенні органів і установ пенітенціарної системи.

У разі ухвалення закон набуде чинності наступного дня після публікації. Водночас втратять чинність закони про Державну кримінально-виконавчу службу України та про чисельність Державної кримінально-виконавчої служби.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

Кулеба провів розмову з Боррелем, закликав до якнайшвидшого постачання Україні додаткових систем Patriot та інших ППО, здатних збивати балістику

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА