18:54 08.12.2017

Україна в Брюсселі взяла зобов'язання не скорочувати освітні права нацменшин

2 хв читати
Україна в Брюсселі взяла зобов'язання не скорочувати освітні права нацменшин

На Раді асоціації Україна-ЄС в п'ятницю Україна гарантувала, що не зменшуватиме права представників національних меншин, виконуючи мовну норму закону про освіту.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться в спільній заяві, прийнятій за підсумками засідання Ради асоціації. "Що стосується закону "Про освіту", то Рада асоціації погодилася, що є необхідність забезпечити збереження тих прав, які вже є в осіб, що належать до національних меншин", - йдеться в документі.

Також в документі гарантується, що Україна забезпечить "недискримінацію осіб, що належать до меншин, повагу до різноманітності та повний облік експертних висновків органів Ради Європи (таким органом, зокрема, є Венеціанська комісія)".

Як повідомляє прес-служба Ради Європи, у висновках Венеціанської комісії щодо положень нового закону України "Про освіту" наголошується, що ст.7 закону про мову викладання значно відрізняється від проекту закону, щодо якої велися консультації з представниками меншин. "Вона містить важливі неточності і, як видається, не забезпечує необхідних рекомендацій щодо застосування міжнародних і конституційних зобов'язань країни. Точний обсяг гарантій освіти мовами меншин переважно обмежений початковою освітою, не є зрозумілим", - йдеться в рішенні.

"З іншого боку, оскільки стаття 7 як рамкові положення не вказує на умови її реалізації, існує місце для визначення і застосування, більше відповідного охороні національних меншин. Венеціанська комісія вітає готовність української влади використовувати такі можливості, наприклад, через викладання в початкових школах більшості предметів мовами меншин у конкретних класах для національних меншин", - йдеться в рішенні.

Стосовно середньої освіти Комісія встановила, що також існує можливість для деякої гнучкості: чинний Закон про освіту є рамковим законом, а майбутній закон про повну загальну середню освіту, який ще повинен бути прийнятий, міг би передбачати більш детальні та збалансовані рішення. "Крім того, ст. 7 забезпечує правову основу для викладання інших предметів офіційними мовами ЄС, таких як болгарська, угорська, румунська та польська; здається, що українська влада має намір використовувати можливості, передбачені цим положенням", - йдеться в рішенні.

Венеціанська комісія закликала Україну внести зміни до "мовної статті" закону про освіту щодо російської мови. "Новий закон не надає жодних рішень для мов, які не є офіційними мовами ЄС, зокрема для російської мови, найуживанішої недержавної мови. Менш сприятливе ставлення до цих мов важко виправдати і тому піднімається проблема дискримінації", - йдеться в рішенні.

Венеціанська комісія вважає, що вирішити цю проблему допоможе внесення змін до ст.7 закону і заміна цього положення більш збалансованим.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА