19:10 13.12.2017

Уряд Молдови вирішив вважати офіційною мовою країни румунську

2 хв читати
Уряд Молдови вирішив вважати офіційною мовою країни румунську

Уряд Молдови схвалив законопроект про зміну в Конституції назви офіційної мови з молдовської на румунську, передає кореспондент "Інтерфаксу" з засідання уряду.

Відповідно до законопроекту, в 13-й статті Конституції пропонується замінити синтагму "молдавська мова, що функціонує на основі латинської графіки" на "румунську мову".

Ніхто з членів уряду не висловився проти цієї ініціативи.

Конституційний суд Молдови 5 грудня 2013 року прийняв рішення про те, що державною мовою є румунська мова. Підставою для такого рішення став висновок КС те, що текст Декларації про незалежність Молдавської республіки, в якій державною мовою названа румунська, превалює над Конституцією, де вказана молдавська. Відповідно до цього положення, група депутатів ініціювала розгляд законопроекту про внесення поправок до Конституції. Конституційний суд 31 жовтня дав позитивний висновок цій ініціативі.

Президент Молдови Ігор Додон назвав "неприпустимим" зміну назви офіційної мови з "молдавської" на "румунську". За його словами, після зміни влади "незаконні рішення нинішнього Конституційного суду будуть переглянуті". Він також висловив упевненість, що в парламенті не набереться 67 голосів для прийняття цієї поправки.

Деякі сучасні лінгвісти вважають, що "румунська" і "молдавська" є різними назвами однієї мови, в той час як інші джерела вважають молдавську мову однією зі східно-романських мов.

Мовні відмінності між румунською і молдавською мовами стали виникати в XIX столітті. За часів СРСР, у першій половині минулого століття, ці відмінності стали збільшуватися. Однак з 1950-х років відбувався зворотний процес зближення молдавської та румунської мовних норм, які зараз практично не відрізняються.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА