16:24 12.01.2018

Transparency International вимагає реакції Луценка та Парубія на публікацію вироку про конфіскацію активів Януковича

2 хв читати
Transparency International вимагає реакції Луценка та Парубія на публікацію вироку про конфіскацію активів Януковича

Громадська організація Transparency International (ТІ) Україна вимагає від генерального прокурора Юрія Луценка та спікера Верховної Ради Андрія Парубія відреагувати на публікацію Al Jazeera тексту засекреченого вироку Краматорського суду, яким конфісковано активи, що приписуються екс-президенту Віктору Януковичу, на суму майже $1,5.

"ТІ Україна вимагає від посадових осіб наступне. Від генерального прокурора України Юрія Луценка негайно: офіційно прокоментувати оприлюднений журналістами "Аль-Джазіри" документ та підтвердити або спростувати його автентичність, а також пояснити, з метою захисту якої саме інформації цей судовий вирок приховувався від суспільства понад вісім місяців; публічно навести аргументовану позицію ГПУ стосовно законності застосування спеціальної конфіскації у випадку ухвалення вироку на підставі угоди про визнання винуватості в цьому кримінальному провадженні", - повідомляється на офіційному сайті організації.

Від А.Парубія в організації вимагають "ініціювати створення парламентської слідчої комісії для розслідування законності дій ГПУ та Військової прокуратури сил АТО".

У ТІ Україна зазначають, що Генеральна прокуратура України "штучно створила ореол таємничості довкола документа", і саме через це іноземні журналісти оприлюднили текст судового рішення "тепер уже з повною персональною інформацією особи, яка уклала угоду зі слідством".

"Вважаємо, що додаткового вивчення і оцінки потребує роль в описаних в оприлюдненому документі схемах легалізації доходів керівництва компанії ICU, послугами якої користується і президент Порошенко. Варто оцінити також і ризики можливого повернення з бюджету України конфіскованих коштів у випадку задоволення судовими інстанціями (національними або міжнародними) скарг адвокатів власників конфіскованих активів", - йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, 10 січня 2018 року Al Jazeera оприлюднила 95-сторінковий текст вироку Краматорського районного суду від 28 березня 2017 року, який пізніше був засекречений як такий, що містить державну таємницю.

На сайті телеканалу вердикт суду наведено і українською, і англійською мовами. Al Jazeera стверджує, що вирок розкриває схеми, за якими здійснювався грабіж держави за Віктора Януковича, і ставить питання, чому рішення суду було засекречено.

Окрім того, телеканал відзначає з посиланням на юристів і борців із корупцією, що ухвалення такого вироку без участі компаній-нерезидентів у закритому режимі дає сильні аргументи цим компаніям домагатися повернення частини або всіх $1,5 млрд, що потрапили під спецконфіскацію.

Генеральна прокуратура України не може ані підтвердити, ані спростувати достовірність тексту вироку, оприлюдненого телеканалом Al Jazeera, заявив заступник генпрокурора Євген Єнін. За його словами, текст рішення Краматорського суду про спецконфіскацію $1,5 млрд оточення В.Януковича засекречений з огляду на тривання слідчих дій і для забезпечення захисту учасників процесу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА