13:20 15.01.2018

Ухвалення законопроекту про відновлення суверенітету на Донбасі загрожує правам і свободам людини - Чаплига

2 хв читати
Ухвалення законопроекту про відновлення суверенітету на Донбасі загрожує правам і свободам людини - Чаплига

Законопроект про забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованій території Донбасу (№7163) у разі його прийняття створить ризики для прав і свобод людини, вважає представник уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Михайло Чаплига.

"Сьогодні є загроза, що в тому вигляді, в якому цей законопроект підготовлений до другого читання і може бути затверджений, справді становитиме певні ризики для прав і свобод людини", - сказав він на прес-конференції в понеділок у Києві.

Також М.Чаплига зазначив, що цей законопроект у деяких питаннях суперечить Конституції України. За його словами, поняття "воєнний стан", що існує в положеннях Конституції України, фактично заміщується поняттям "здійснення заходів щодо забезпечення національної безпеки та оборони, відсіч збройній російській агресії РФ у Донецькій і Луганській областях", що розмиває розуміння повноважень органів державної влади та створює ризики для прав людини.

"Коли впроваджується воєнний стан, тобто не лише право держави обмежувати, а й також чітко прописані обов'язки (зокрема щодо захисту населення - ІФ)", - уточнив М.Чаплига.

Крім того, за його словами, дух нинішнього проекту закону не відповідає тій ідеї, яку мав президент України Петро Порошенко, коли вносив його до парламенту.

"Я думаю, що якщо цей закон буде проголосований у тому вигляді, в якому він є, то в інтересах самого президента буде ветувати його і ще раз звернутися до парламенту з тим проектом закону, який був до першого читання. Тому що з тими правками, котрі вносилися для пошуку політичного компромісу, як мені здається, він абсолютно не відповідає тій ідеї, яку закладав президент", - зазначив представник омбудсмена.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА