16:06 15.01.2018

Посилення санкцій ЄС і США проти РФ сприятимуть звільненню Донбасу - опитування

2 хв читати
Посилення санкцій ЄС і США проти РФ сприятимуть звільненню Донбасу - опитування

 Більшість українців вважає, що процесу врегулювання конфлікту на Донбасі найбільше сприятиме посилення санкцій Європейського Союзу і США щодо Росії.

Так, за результатами опитування, проведеного фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова, 55% респондентів вважають, що посилення санкцій ЄС і США проти Росії стануть найбільш дієвим впливом для врегулювання конфлікту на Донбасі. 26% респондентів вважають, що посилення санкцій буде перешкоджати врегулюванню конфлікту на сході України.

49% опитаних вважають, що врегулюванню конфлікту на Донбасі сприятиме введенню тимчасової адміністрації ООН за підтримки миротворчих сил для управління окупованими територіями на час виведення російських військ і роззброєння бойовиків. 19,5% вважають, що такі дії будуть перешкоджати вирішенню проблеми Донбасу.

За зміцнення Збройних сил і проведення спеціальних операцій з поступовим звільненням окупованих територій висловилися 55% респондентів. 26% опитаних вважають, що такі заходи навпаки будуть перешкоджати вирішенню проблеми.

Що стосується можливості повної амністії для всіх учасників бойових дій проти українських військ, то з цим, згідно з опитуванням, не згодні в жодному регіоні України. Тим часом кількість прихильників такого компромісу зростає із заходу на південь - 6% на західній Україні, 28% на Донбасі і 29% на півдні.

За результатами дослідження, не знайшла громадської підтримки в жодному регіоні країни ідея виборів на окупованих територіях на умовах, які висуваються самопроголошеними республіками. Тих, хто згоден з таким компромісом, найменше на західній Україні - 5%, в центрі країни - 9% і Донбасі - 12%, і трохи більше на сході - 23%, і півдні - 19%. Крім того, згідно з даними опитування, українці не згодні на формування місцевої поліції, судів і прокуратури в "ДНР" і "ЛНР" лише з місцевих представників. На заході з цим згодні 10% респондентів, в центральній частині України 12,5% на Донбасі 23%, сході 24%, найбільше підтримують таку позицію на півдні - 33%.

Щодо надання права тимчасово непідконтрольним територіям Донбасу на особливі політичні та економічні відносини з Росією українці відповіли неоднозначно. Так, категорично проти цього висловилися в західному (підтримують 12%, не підтримують 56%) і центральному (16% і 59% відповідно) регіонах, переважно проти на сході - 25% за, 35% проти, на півдні 32% респондентів висловилися за 35% проти, і на Донбасі кілька перевищує підтримка цієї позиції - 38% за, 32% проти.

Отримання Україною летального оборонного озброєння від США неоднозначно оцінюють в різних регіонах України. На заході, центрі та півдні вважають, що це буде сприяти врегулюванню конфлікту - 61%, 47% і 43% відповідно. А на сході, Донбасі українці вважають, що це буде перешкоджати врегулюванню конфлікту 56% і 43% відповідно.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА