07:44 29.01.2018

Президентом Фінляндії знову обраний Саулі Нійністьо

3 хв читати
Президентом Фінляндії знову обраний Саулі Нійністьо

Президентом Фінляндії на виборах, що відбулися в неділю, обраний нинішній глава держави Саулі Нійністьо.

Згідно з попередніми підсумками, після підрахунку 98,3% голосів, йому віддали перевагу 62,7% виборців.

Обраним вважається кандидат, який набрав більше 50% голосів.

Якби Саулі Нійністьо отримав менше число голосів, 11 лютого відбувся б другий тур голосування, а його суперником став висунутий від партії "Зелені" Пекка Гаавісто, який заручився підтримкою 12,3% виборців.

Решта кандидатів отримали від 6,9% до 1,5% голосів.

Усього у виборах брали участь вісім претендентів.

У голосуванні взяли участь 69,9% виборців. На попередніх виборах у 2012 році активність виборців у другому турі голосування склала 68,9%.

Згідно з конституцією, обраний президент вступає на посаду в перший день місяця, що настає за виборами, тобто 1 лютого. О 12:00 він виголосить урочисту промову перед парламентом. Після цього починаються повноваження нового президента.

С.Нійністьо народився 24 серпня 1948 року. Обраний президентом в перший раз 5 лютого 2012 року, вступив на посаду 1 березня 2012 року. До цього був спікером парламенту в 2007-2011 роках, депутатом парламенту від партії Національна коаліція. Вів активну зовнішньополітичну діяльність. Перші візити здійснив до Росії, Швеції і Естонії. Неодноразово зустрічався з президентом Росії Володимиром Путіним.

С.Нійністьо користується широкою популярністю, як серед широких верств населення, так і бізнесменів. На нинішніх виборах він відмовився балотуватися від партії, був незалежним кандидатом, а девізом його нинішньої передвиборної кампанії було "Мир - це головне". Він підкреслює, що не бачить військових загроз для Фінляндії, проте обіцяє в якості президента підтримувати обороноздатність армії. С.Нійністьо виступає за тісне оборонне співробітництво всередині ЄС, але проти федералізації Євросоюзу і єдиної європейської армії.

Він обережно ставиться до ідеї вступу країни в НАТО. "Для вступу в альянс потрібні певні причини. Однією з них може стати рішення Швеції приєднатися до НАТО. Якщо це станеться, то Фінляндії, ймовірно, доведеться переглянути свою позицію з даного питання", - вважає президент.

С.Нійністьо зазначає, що Фінляндія, яка є частиною західного світу, не забуває і про східний напрям: "Відносини з Росією настільки хороші, наскільки це можливо, з урахуванням кримських подій і санкцій, які нас роз'єднують", - підкреслює глава держави.

С.Нійністьо одружений другим шлюбом. Перша дружина загинула в автокатастрофі в 1995 році, залишивши його з двома синами: Наутом і Матіасом. З 2009 року його дружиною є поетеса Йенні Хауке. Вона спостерігала в неділю за підбиттям підсумків голосування вдома: Й.Хауке очікує в лютому дитину і С.Нійністьо може стати першим в історії Фінляндії главою держави, який став батьком під час президентства. Для нього це буде третя дитина, для його дружини - перша.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА