13:51 30.01.2018

Перші рішення за заявами до ЄСПЛ про порушення прав людини з боку РФ будуть протягом року

2 хв читати
Перші рішення за заявами до ЄСПЛ про порушення прав людини з боку РФ будуть протягом року

 Міністр юстиції України Павло Петренко прогнозує, що вже цього року з'являться перші рішення за індивідуальними заявами до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) про порушення прав людини з боку РФ.

"Ті справи, які стосуються порушення прав людини, індивідуальні спори між фізичною особою та державою, що подаються до ЄСПЛ щодо подій на території Донбасу та анексованого Криму, приймаються судом і комунікуються. Президент Європейського суду вказав на 3 тис. справ, але є одна деталь ... це заяви, які подаються до двох держав: і до України, і до Росії насамперед, оскільки українські громадяни подають до двох держав альтернативно", - сказав П.Петренко журналістам у вівторок у Києві.

За його словами, наразі є перше судове рішення ЄСПЛ, яке стосується заяви одного з жителів Луганська. Ця людина, як зазначив міністр, подавала позов до України у зв'язку з порушенням її права на свободу пересування, і ЄСПЛ їй відмовив у задоволенні заяви, зазначивши, що на цій території контроль і відповідальність за порушення прав людини несе саме РФ. "Тобто, якби вона звернулася до Російської Федерації (подала позов до РФ - ІФ), то рішення було б іншим", - наголосив П.Петренко.

На переконання міністра, це рішення є прецедентним і, відповідно, Україна займає таку саму позицію в інших справах, за якими громадяни звертаються до двох держав.

"Я розраховую, що найближчим часом, можливо, навіть цього року, з'являться вже перші рішення за індивідуальними зверненнями, в яких буде чітко визначено порушення з боку Російської Федерації як сторони, яка координує терористів, має військові формування, що постійно діють на території Донбасу", - заявив П.Петренко.

Він також звернув увагу на те, що українську позицію значно посилює закон про деокупацію. "Оскільки він чітко дає правовий статус тим територіям України, які захоплені й окуповані державою-агресором", - додав міністр.

Стосовно заяв про порушення прав людини в Криму, то, за словами П.Петренка, "однозначно, без сумнівів, буде ухвалено рішення проти Росії".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА