13:59 30.01.2018

Мін'юст готує заяву до ЄСПЛ про переслідування у РФ українців за ознакою громадянства

2 хв читати
Мін'юст готує заяву до ЄСПЛ про переслідування у РФ українців за ознакою громадянства

Міністерство юстиції України готує заяву до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) про переслідування українців на території РФ лише за ознакою належності до громадянства України, скаргу буде подана вже цього року, повідомив глава відомства Павло Петренко.

"Ми зараз готуємо ще одну заяву, що описуватиме системність порушень прав українських громадян лише за ознакою громадянства. Поясню, йдеться про політв'язнів, які перебувають на території Російської Федерації. Ми вважаємо, що використовується російське правосуддя не з метою встановлення фактів порушення їхнього кримінального законодавства, а для переслідування особи лише за однією ознакою, що ця особа є громадянином України ", - сказав П.Петренко журналістам у вівторок у Києві.

Він повідомив, що наразі Мін'юст збирає інформацію про системність і масовість таких порушень. "Там є технічні питання з родичами і представниками наших політв'язнів. Ми також включаємо до цієї заяви факти порушення прав кримських татар лише за ознакою національності, і факти порушень прав українських громадян в анексованому Криму лише через те, що вони ходять до української церкви", - розповів міністр.

П.Петренко заявив, що це буде окрема заява Мін'юсту, наразі триває ретельна підготовка.

Відповідаючи на уточнювальне запитання, чи може воно бути подано до кінця цього року, міністр сказав: "Я переконаний, що до кінця року буде подано. Ми залучили іноземних фахівців до цього процесу, і ми презентуємо в момент подачі".

Загалом, розповідаючи про позови в ЄСПЛ до РФ, П.Петренко нагадав, що з п'яти заяв за двома вже відбулася комунікація. Він також нагадав про подання Україною юридичної позиції – щодо анексії Криму і військових подій на території Донбасу. "Ми подали нашу юридичну позицію в минулому році, в квітні і жовтні, звернулися одночасно до Європейського суду, щоб він визначив процесуальний графік розгляду цих заяв", - сказав міністр.

Він додав, що Мін'юст очікує відповіді ЄСПЛ щодо того, яким чином проводитиметься допит свідків, оскільки за двома заявами майже 200 осіб - і цивільних, і військовослужбовців, і держслужбовців найвищого рангу.

"Ми очікуємо від ЄСПЛ чіткого процесуального графіку. Для них це теж виклик, тому що таких справ за масштабами ... не було ... Ми розраховуємо, що суд визначить такий графік, щоб дослідити всі ті докази, які Україна подала, і я переконаний, що ми переможемо в цих справах", - наголосив П.Петренко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА