13:34 05.02.2018

Профільний комітет ВР проведе консультації з представниками іноземних держав щодо захисту українців у Польщі

2 хв читати
Профільний комітет ВР проведе консультації з представниками іноземних держав щодо захисту українців у Польщі

Комітет Верховної Ради у закордонних справах проведе в понеділок консультації з представниками держав-партнерів для захисту українців, які перебувають у Польщі, від можливих негативних наслідків ухваленого польськими Сеймом і Сенатом закону про Інститут національної пам'яті, заявляє керівник цього комітету Ганна Гопко.

"Сьогодні в комітеті ми проведемо певні консультації з представниками різних держав, наших стратегічних партнерів, а також представниками Польщі, щоб обговорити цю ситуацію і шляхи вирішення, щоб не було ескалації, щоб захистити права українців, які зараз перебувають, працюють в Польщі, щоб цей закон не був інструментом тиску", - сказала Г.Гопко на засіданні погоджувальної ради керівників фракцій, комітетів і груп у понеділок.

Як повідомлялося, Сенат Польщі в ніч на 1 лютого ухвалив без поправок закон про Інститут національної пам'яті, який передбачає, зокрема, покарання за "злочини українських націоналістів". За ухвалення законопроекту проголосували 57 сенаторів, переважно правлячої партії "Право і Справедливість" (PiS), 23 висловилися проти і двоє утрималися.

Зміни до закону передбачають штрафи або тюремне ув'язнення на термін до трьох років за "приписування відповідальності польському народу або державі, зокрема за злочини, вчинені Третім рейхом". Крім того, злочином в документі називається "Волинська різанина", за заперечення "Волинської різанини" також вводиться покарання. Крім цього, покаранням загрожує за вживання вислову "польські табори смерті" щодо таборів, які були розташовані в Польщі під час Другої світової війни.

Закон набуде чинності після підписання президентом Польщі Анджеєм Дудою.

Президент України Петро Порошенко заявив, що він стурбований рішенням Сенату Польщі.

Голова Верховної Ради А.Парубій доручив комітету у закордонних справах розглянути ситуацію з ухваленням у Польщі закону про Інститут національної пам'яті й підготувати позицію для розгляду українським парламентом.

У понеділок А.Парубій повідомив, що комітет із закордонних справ підготував текст заяви щодо цього закону, у вівторок парламент може його ухвалити.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА