18:22 05.02.2018

ВСУ очікує від президента і парламенту вирішення питання про завершення своєї роботи

3 хв читати
ВСУ очікує від президента і парламенту вирішення питання про завершення своєї роботи

Верховний Суд України продовжує працювати, не здійснюючи правосуддя, оскільки ці повноваження виконуються новоствореним Верховним Судом, тому очікує вирішення питання про завершення своєї роботи від президента і парламенту.

Як повідомив в.о. глави Верховного суду України Василь Гуменюк на брифінгу в понеділок у Києві, Верховний Суд України звернувся до Конституційного Суду щодо юридичної дефініції припинення своєї роботи під час запуску роботи нового Верховного Суду, зокрема, щодо перевірки можливості ліквідації Верховного Суду України як конституційного органу без внесення змін до Конституції. Але Конституційний Суд України, за словами В.Гуменюка, рішення не ухвалив.

Він пояснив, що згідно з нормами Конституції, суд може бути ліквідований або реорганізований на підставі подання президента, узгодженого з Вищою радою правосуддя і Верховною Радою.

Крім того, як наголосив в.о. голови суду, необхідно враховувати конституційний принцип розподілу влади, що не дозволяє одній гілці влади знищувати іншу шляхом розпорядження або закону. "Розпорядчого акта, на підставі якого можна було б сказати, що Верховний Суд ліквідовано, до нас не надходило", - повідомив В.Гуменюк.

Відповідаючи на запитання про те, яким саме чином може бути ліквідований Верховний Суд України, в.о. голови суду сказав: "Я не знаю, як це має бути вирішено, але порушили питання в своєму конституційному поданні чітко - ми бачимо, що в цьому випадку не може бути ліквідації, тут може бути якась інша форма".

За його словами, ліквідація передбачає втрату органом функцій, знищення документації, архівів, вирішення питання приналежності приміщень.

"У цьому випадку треба сідати і думати, як виходити з цієї ситуації. Чим страшна ліквідація - у неї є наслідки ... При ліквідації знищується жорсткий диск Верховного Суду України, інші секретні матеріали, ми не можемо передати документи суду, щоб він користувався" , - акцентував увагу в. о. голови Верховного суду України.

Наприклад, за його словами, ліквідація означає знищення справи про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні, яке проглядалося в 1991-1998 роках. "Це долі людей. Я на таке (на ліквідацію) не піду!", - заявив В.Гуменюк.

Він наголосив, що необхідно юридично прописати передання надбання Верховного Суду України новоствореному Верховному Суду.

"Це питання обговорювалися, триває комунікація з владою (президентом, Верховною Радою - ІФ), щоб знайти правовий спосіб виходу з цієї ситуації", - наголосив В.Гуменюк.

Також за його словами, наразі у Верховному суді України працюють 13 суддів. "Судді ходять на роботу, вивчають нове законодавство. Ми працюємо і як поштова скринька - до нас люди звертаються, зокрема і в реабілітаційним справах. Ми позбавлені можливості розглядати справи, але ми виконуємо свої функції", - сказав він, уточнивши, що судді Верховного Суду України наразі отримують "голий оклад" та "очікують своєї долі".

При цьому В.Гуменюк звернув увагу, що судді були обрані безстроково. Також він повідомив, що не знає про факти написання заяви суддями про переведення до інших судів.

Відповідаючи на запитання про те, чи є в світовій історії факти існування паралельно двох Верховних Судів, В.Гуменюк сказав, що схожа ситуація була в Хорватії при процесі реорганізації, але там було вирішено питання Конституційним Судом.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА