11:44 07.02.2018

Діалог із польськими істориками тепер можливий лише в Україні - заява УІНП

2 хв читати
Діалог із польськими істориками тепер можливий лише в Україні - заява УІНП

З огляду на ухвалення в Польщі закону про Інститут національної пам'яті, який передбачає, зокрема, покарання за "злочини українських націоналістів", Український інститут національної пам'яті (УІНП) пропонує з міркувань безпеки науковців продовжувати історичний діалог сторін на території України, де відсутні будь-які обмеження на оцінки минулого, повідомляє прес-служба УІНП у середу.

Як зазначено в заяві, оприлюдненій у середу, УІНП, який забезпечував функціонування українсько-польського форуму істориків з української сторони, не бачить можливостей для продовження роботи в попередньому форматі: по черзі в Польщі та Україні. Тому у відомстві закликали польських колег приїжджати в Україну.

"Ми не можемо гарантувати збереження свободи слова українським дослідникам на польській території чи навіть безпеку їх перебування там. Тому звертаємося до польських колег із пропозицією щодо продовження історичних дискусій на території України. Певні, що дискусії про минуле мають залишатися прерогативою істориків, а не політиків. Адже саме зважена професійна розмова, а не гучні політичні заяви, є однією з основ для порозуміння між народами", - йдеться в заяві.

В УІНП зазначають, що ухвалені сеймом і підписані президентом Польщі зміни до закону про польський Інститут національної пам'яті роблять суттєві перешкоди діалогу українських і польських істориків, оскільки передбачають кримінальну відповідальність за заперечення "злочинів українських націоналістів 1925-1950 рр.".

В УІНП також нагадують, що в 2015 році виступили з ініціативою відновлення діалогу між істориками двох країн на тему складних сторінок минулого, для чого польський і український Інститути національної пам'яті створили українсько-польський форум істориків. Відтоді провідні фахівці збиралися двічі на рік по черзі в Україні та Польщі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА