12:25 09.02.2018

Українські нардепи-"радикали" пікетують у Варшаві будівлю сейму

2 хв читати

Народні депутати України фракції Радикальної партії пікетують будівлю сейму Польщі у Варшаві на знак протесту проти ухвалення в Польщі нового закону про Інститут національної пам'яті, який передбачає, зокрема, покарання за заперечення "злочинів українських націоналістів".

"Просто зараз наша фракція пікетує сейм Республіки Польща у Варшаві з вимогою скасувати антиукраїнський закон і перестати на догоду Москви проводити політику ненависті до українців і стравлювання наших народів", - написав лідер фракції Олег Ляшко у п'ятницю в соцмережі Facebook.

При цьому у Facebook відбувається пряма відеотрансляція з акції. Учасників акції понад десять, вони стоять на тротуарі, тримають прапори України, а також плакати з написами "Без незалежної України не буде незалежної Польщі" та "Польські закони = російські танки". Поруч із місцем проведення акції стоїть автомобіль польської поліції, захід не привертає уваги перехожих.

Водночас у п'ятницю, 9 лютого, у Верховній Раді з 10:00 до 14:00 триває пленарне засідання.

Як повідомлялося, сенат Польщі в ніч на 1 лютого ухвалив без поправок закон про Інститут національної пам'яті, який передбачає, зокрема, покарання за "злочини українських націоналістів". За ухвалення законопроекту проголосували 57 сенаторів, переважно правлячої партії "Право та справедливість" (PiS), 23 висловилися проти і двоє утрималися.

Зміни до закону передбачають штрафи або ув'язнення терміном до трьох років за "приписування відповідальності польському народу або державі, зокрема, за злочини, скоєні Третім Рейхом". Крім того, злочином у документі називається "Волинська різанина", за заперечення "Волинської різанини" також передбачається покарання. Окрім цього, покарання загрожує за вживання виразу "польські табори смерті" стосовно таборів, які були розташовані в Польщі під час Другої світової війни.

Президент Польщі Анджей Дуда підписав 6 лютого зміни до закону про Інститут національної пам'яті - Комісію з розслідування злочинів проти польського народу. Отже, зміни, раніше схвалені парламентом, набули чинності. Раніше А.Дуда заявив, що планує звернутися до Конституційного суду Польщі з проханням дати оцінку нововведенням.

Президент України Петро Порошенко заявив, що він занепокоєний рішенням сенату Польщі.

Уранці 6 лютого Верховна Рада прийняла заяву, якою висловила розчарування і стурбованість у зв'язку з ухваленням цього закону, й закликала главу Польської держави втрутитися в ситуацію.

"Закликаємо президента Республіки Польща скористатися своїми конституційними повноваженнями та спільно з сеймом і сенатом Республіки Польща повернути в українсько-польські відносини зваженість, раціональність і доброзичливість", - ідеться в прийнятій заяві.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА