09:37 13.02.2018

Саакашвілі міг надати важливі свідчення в суді у справі про розстріли активістів Майдану

3 хв читати
Саакашвілі міг надати важливі свідчення в суді у справі про розстріли активістів Майдану

Повернення екс-президента Грузії, лідера партії "Рух нових сил" Міхеіла Саакашвілі до Польщі за процедурою реадмісії і, як наслідок, неможливість надати свідчення у Святошинському районному суді Києва у справі беркутівців шкодить розслідуванню, наголошує керівник департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк.

"Його свідчення важливі, прокуратура була зацікавлена в них", - сказав С.Горбатюк в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, прокуратура раніше допитала М.Саакашвілі як свідка у рамках розслідування фактичної справи щодо "майданівських подій".

"За даними, які були у фільмі (документальний фільм італійського телеканалу про так званих грузинських снайперів на Майдані - ІФ), він надав свої пояснення, це дійсно виглядає логічно і спростовує ті дані. Тому, звісно, його свідчення були важливі", - наголосив керівник департаменту.

"Для прокуратури це (неявка М.Саакашвілі до суду - ІФ) недобре", - додав він.

При цьому С.Горбатюк звернув увагу на публічність інформації про майбутній допит М.Саакашвілі. "Ті, хто приймав таке рішення (про видворення - ІФ), не могли не знати про допит і мали врахувати це. Не знаю, що сталося б, якби почекали день-два", - сказав керівник департаменту спецрозслідувань.

Водночас С.Горбатюк зазначив: "Чи було видворення Саакашвілі якось пов'язане з допитом - невідомо, але те, що його відсутність в Україні і, як наслідок, відсутність на судовому засіданні шкодить розслідуванню - це факт".

Як повідомлялося, Святошинський районний суд Києва планував допитати 13 лютого екс-президента Грузії, лідера "Руху нових сил" М.Саакашвілі у справі за обвинуваченням п'яти колишніх працівників спецпідрозділу МВС "Беркут" у вбивствах активістів Майдану в лютому 2014 року. Таке рішення було ухвалене з огляду на те, що два громадяни Грузії Коба Нергадзе та Олександр Ревазішвілі згадують М.Саакашвілі у фільмі, який було показано на одному з італійських телеканалів.

За клопотанням захисту екс-беркутівців Святошинський суд направив до Міністерства юстиції України запит про організацію допиту К.Нергадзе та О.Ревазішвілі в порядку міжнародно-правової допомоги, і тепер це відомство має здійснити відповідні кроки. Згідно з процедурою, Мін’юст України тепер має звернутися до Міністерства юстиції Вірменії, оскільки зазначені особи перебувають на території цієї країни.

У листопаді 2017 року італійський Canale 5, що входить до медіахолдингу Mediaset S. p.A. колишнього прем'єра Італії Сільвио Берлусконі, показав фільм італійського військового кореспондента Джіана Мікалессіна "Україна: приховані істини". Він зустрівся з трьома громадянами Грузії К.Нергадзе, О.Ревазішвілі та Залогі Кваратескелія, які стверджують, що начебто саме вони є виконавцями наказів про розстріли і учасників Майдану, і працівників "Беркута".

Святошинський суд 19 грудня 2017 року задовольнив клопотання захисту екс-беркутівців про допит К.Нергадзе та О.Ревазішвілі у справі щодо вбивств активістів Майдану.

Після допиту в Управлінні СБУ в Києві 10 січня 2018 року екс-президент Грузії М.Саакашвілі повідомив, що його допитали у справі про розстріли на Майдані у зв'язку з "фактами" з передачі на італійському телеканалі. Він заявив, що інформація про так званих грузинських снайперів на Майдані взимку 2014 року не відповідає дійсності.

Матеріал італійського телеканалу використовують також адвокати Віктора Януковича як докази сторони захисту в процесі в Оболонському суді Києва за обвинуваченням екс-президента України в державній зраді.

М.Саакашвілі 12 лютого затримали в Києві та повернули до Польщі за процедурою реадмісії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА