11:12 13.02.2018

Лукашенко відкинув ідею щодо перенесення переговорів стосовно Донбасу з Мінська до іншого місця

3 хв читати

Реальної альтернативи мінському переговорному майданчику для врегулювання конфлікту на південному сході України на сьогодні не існує, вважає президент Білорусі Олександр Лукашенко.

"Вважаю, що, попри різні і досить несподівані заяви (для громадськості, можливо, несподівані, а для мене це цілком очікувані заяви), реальної альтернативи цьому переговорному майданчику на сьогодні не існує", - заявив О.Лукашенко у вівторок на засіданні Ради безпеки Білорусі.

Президент, слова якого наводить держагентство Белта, зазначив, що, "як і раніше, з тривогою сприймається розвиток ситуації у нашого найближчого південного сусіда".

"Білорусь продовжує забезпечувати необхідні умови для проведення регулярних засідань Тристоронньої контактної групи. У 2017 році відбулося майже 30 таких зустрічей", - нагадав О.Лукашенко.

Як повідомлялося, 18 січня президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв на прес-конференції в Нью-Йорку за підсумками засідання Ради безпеки ООН заявив, що президент США Дональд Трамп пропонує перенести з Мінська до іншого місця переговори з врегулювання конфлікту на сході України. "Ми говорили про те, що "Мінськ-1" застопорився, у безвиході, потрібен "Мінськ-2". Він (Дональд Трамп - ІФ) говорить: "Давай в іншому місці (проведемо - ІФ)". Я говорю: "Давайте", - розповів Н.Назарбаєв.

Водночас у Києві заявили, що місце проведення засідань Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на сході України не має значення для досягнення результату.

"Заспокойтеся, місце формату не має особливого значення... Важливо, що ми, на жаль, не просуваємося в нашому процесі", - сказав міністр закордонних справ України Павло Клімкін в ефірі телеканалу "Інтер". За словами П.Клімкіна, Мінськ для переговорів Тристоронньої контактної групи був вибраний завдяки "відносній нейтральності" Білорусі та хорошій логістиці. "Якщо це Астана? То подивіться, де вона? Мінськ чи інше місце - абсолютно неважливо", - наголосив міністр.

Представник України в політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи, координатор Громадянської мережі "Опора" Ольга Айвазовська, у свою чергу, зазначила, що Білорусь, надаючи майданчик для проведення переговорів із врегулювання конфлікту на Донбасі, отримує політичну вигоду не залежно від успішності переговорного процесу.

На думку О.Айвазовської, місце проведення консультацій у форматі ТКГ щодо Донбасу має відповідати трьом базовим критеріям. "Політична нейтральність приймаючої сторони до всіх учасників, логістична зручність і гарантії безпеки - як фізичної, так і політико-інформаційної. Щодо логістики Мінськ дуже зручний, адже з Києва літаком - 50 хвилин льоту. Невтручання в сам процес білоруси забезпечили, як і організаційно сприяють сторонам. От щодо безпеки є питання, точніше, недостатнім є відчуття самої безпеки, принаймні в мене персонально. Не завжди це залежить від мінської влади, скоріше, накладається контекст відсутності російсько-білоруського кордону", - написала вона на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

У Кремлі ж вважають важливим не місце проведення переговорів щодо врегулювання на Донбасі, а прихильність Мінським домовленостям і "нормандському формату". "У цьому випадку місце не має такого великого значення. Значення має прихильність відповідних сторін ідеї безальтернативності Мінських домовленостей за відсутністю якихось інших, прихильність "нормандському формату", - сказав у січні прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА