16:08 16.02.2018

Формат миротворчої місії ООН на Донбасі наближений до суті реальних переговорів - Найєм

3 хв читати
Формат миротворчої місії ООН на Донбасі наближений до суті реальних переговорів - Найєм

Народний депутат України Мустафа Найєм (фракція "БПП") повідомляє, що обговорив зі спецпредставником США в Україні Куртом Волкером питання введення миротворчої місії ООН на Донбас і доповідь щодо врегулювання ситуації у регіоні, підготовлену Інститутом Хадсона і експертом з ООН Колумбійського університету Річардом Гоуеною.

"Волкер зараз один із найбільш поінформованих людей про деталі переговорів щодо введення миротворчої місії на Донбасі... Домовилися, що дещо можна озвучити публічно ... Напередодні Мюнхенської конференції фонд Rasmussen Global опублікував доповідь Hudson Institute про те, якою б могла бути миротворча місія ООН в Україні. З розмови з Волкером стало зрозуміо, що формат участі миротворців, викладений авторами звіту, дивним чином дуже наближений до суті реальних переговорів", - написав М.Найєм на своїй сторінці в соцмережі Facebook у п'ятницю після розм ОВОР з К.Волкером у Мюнхені.

Український парламентарій виклав всі відомі йому деталі цих переговорів, а також основні положення звіту Інституту Хадсона, а саме за чисельністю миротворчої місії ООН на Донбасі, варіанти щодо її командування і національного складу, обов'язки сторін та етапах розгортання міжнародного контингенту в регіоні.

"Загальна чисельність контингенту - до 30.000 осіб, зокрема 5000 осіб для активного спостереження за 409 кілометрами міжнародного кордону між Україною і Росією, і 4000 чоловік поліцейського контингенту", - написав М.Найєм.

За його даними, командування місії здійснюватиметься або безпосередньо ООН, або представником незалежного міжнародного контингенту. Учасниками місії можуть бути миротворці з країн, що не входять до НАТО, прийнятні як для України, так і для Росії. "Зокрема обговорюється участь сил з Білорусі, Казахстану, Монголії, а також Австрії, Фінляндії або Швеції, і низки південноамериканських країн. Допускається участь деяких країн-членів НАТО, дружніх до Росії, наприклад Греція", - зазначив нардеп.

"Росії необхідно буде забезпечити припинення вогню місцевими формуваннями і вивести важке озброєння, а владі самопроголошених республік доведеться публічно і відкрито прийняти умови роботи миротворців ... В рамках місії на місцях мають бути розгорнуті також гуманітарні установи, групи юристів і експертів у сфері державного управління та посередників для роботи з місцевими громадами з постконфліктного відновлення і реінтеграції в українські державні структури ", - пише М.Найєм.

Він також додає, що миротворча місія має бути механізмом примусу до виконання Мінських угод. При цьому перший пункт Мінських угод - припинення вогню, - необхідно виконати до початку розгортання місії, а проведення місцевих виборів, реалізація особливого статусу і амністія можуть бути виконані лише після повного розгортання миротворчої місії.

"Розгортання місії передбачається в кілька етапів. Імовірно це будуть три стадії - початок місії і забезпечення умов для її розгортання (до 2-х місяців), просування та встановлення контролю над кордоном (від двох місяців) і початок підготовки інфраструктури для проведення місцевих виборів (до шести місяців). Що важливо, наразі всі сторони згодні, що рішення про розгортання миротворчої місії має приймати Рада безпеки ООН один раз на весь період дії контингенту, а не після кожного етапу, що не дозволить Росії шляхом накладення вето призупинити місію на будь-якому етапі ", - пише М.Найєм.

При цьому парламентарій додає, що згідно з доповіддю, традиційний варіант миротворчої місії (без мандата на активне застосування сили) може бути реальним лише, "якщо б всі потенційні сателіти ДНР і ЛНР щиро зобов'язалися припинити будь-яке насильство, що малоймовірно".

"Тому найімовірнішим варіантом може стати т.зв." надійний мандат ", що дозволяє миротворцям в обмежених умовах застосовувати силу для стримування сил місцевих сателітів РФ", - відзначає він.

"Ну і найголовніше. Як зазначають автори звіту, єдиний спосіб дізнатися, чи можуть миротворчі сили впоратися з місцевими сателітами Росії - це почати розгортання місії і реагувати на ситуації мірою просування місії. Між тим, виходячи з минулого досвіду, є достатні підстави вважати, що миротворчі сили таки можуть впоратися з ситуацією на Донбасі, якщо, звичайно, для цього будуть створені політичні умови", - вважає М.Найєм.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА