22:17 19.02.2018

РФ може затягувати розгляд справи України в Міжнародному арбітражному суді в Гаазі за Конвенцією ООН з морського права

3 хв читати
РФ може затягувати розгляд справи України в Міжнародному арбітражному суді в Гаазі за Конвенцією ООН з морського права

Якщо Росія вирішить оскаржувати юрисдикцію Міжнародного арбітражного суду в Гаазі у справі про порушення суверенного права України в Чорному та Азовському морях і в Керченській протоці відповідно до Конвенції ООН з морського права, то розгляд цієї справи по суті може початися не раніше 2019 року, повідомила заступник міністра закордонних справ України з євроінтеграції Олена Зеркаль.

"Сторінок тільки в загальній частині більше 400, 133 - це тільки описова частина, далі йдуть карти, показання, потім йдуть файли-додатки - майже 500 додатків ... Тому зараз триває процес заливання цієї інформації на спеціальний лінк у постійно діючій арбітражній палаті в Гаазі, де ми повинні сьогодні розмістити весь свій меморандум разом з додатками", - розповіла О.Зеркаль в ефірі "5 каналу" в понеділок увечері.

Вона уточнила, що саме сьогодні, 19 лютого, Україна повинна була подати відповідні документи в арбітраж.

За її словами, в цьому меморандумі українська сторона повинна визначити всі статті, в яких бачить порушення. "Фактично, це зараз наша претензія, обґрунтована як доказами, фактами, свідченнями, експертними висновками, так і взагалі позицією, яка розглядалася в процесі різних судових розглядів, включаючи арбітражні розгляди, які завершилися в минулому і позаминулому роках, які стосуються питань Південно-Китайського моря, Маврикії, Arctic Sunrise ... Це дуже великий за обсягом документ", - розповіла заступник голови МЗС України.

За її словами, тепер є два варіанти розвитку подій: коли справа не ділиться і розглядається і по суті, і по юрисдикції разом - тоді у Росії є 9 місяців на підготовку свого меморандуму, починаючи від 19 лютого 2018 року.

"І є інший варіант - і ми вважаємо, що цей варіант буде застосований - вони можуть протягом трьох місяців подавати свої заперечення щодо відсутності юрисдикції у трибуналу розглядати цю справу", - сказала вона, допустивши, що це "найбільш ймовірний сценарій"

"Якщо вони підуть цим ймовірним сценарієм, то у них (Росії - ІФ) є три місяці на підготовку заперечень - це 19 травня. Після цього Україні надається три місяці на підготовку контраргументів з юрисдикції", - повідомила О.Зеркаль.

Потім, за її словами, сторони обмінюються додатковою інформацією, і вже арбітраж визначає дату, коли відбудеться слухання, скільки воно триватиме, а після слухання визначає, скільки йому необхідно часу, щоб прийняти рішення

"Тобто це 2019 рік. Я так розумію, що в 2019 році ми вийдемо на якийсь результат з юрисдикції, якщо росіяни оберуть саме цей шлях", - зазначила вона.

За словами О.Зеркаль, ця юрисдикційна фаза буде вирішувати подальші кроки Києва. "Якщо ми виграємо юрисдикцію, у нас вже буде просто питання щодо доведення шкоди - в чому полягає ця шкода", - пояснила заступник глави МЗС України.

Раніше в цей день президент України Петро Порошенко підписав розпорядження про представництво України в розгляді питання в Міжнародному арбітражному суді в Гаазі про порушення Конвенції ООН з морського права, захищати інтереси України доручено заступнику міністра закордонних справ з євроінтеграції Олені Зеркаль.

Міністерство закордонних справ України повідомило, що Україна 19 лютого направила меморандум в арбітражному провадженні проти РФ відповідно до Конвенції ООН з морського права, який доводить, що РФ порушила суверенні права України в Чорному та Азовському морях і в Керченській протоці.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА