11:59 21.02.2018

Главою КС обраний колишній суддя ЄСПЛ від України Станіслав Шевчук

3 хв читати
Главою КС обраний колишній суддя ЄСПЛ від України Станіслав Шевчук

Главою Конституційного суду України в середу обраний Станіслав Шевчук.

Відповідне рішення було ухвалено на спеціальному пленарному засіданні КС, повідомляє прес-служба суду.

С.Шевчук, 1969 р.н. - доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент Національної Академії правових наук України. У 2009-2012 - суддя Європейського суду з прав людини ad hoc від України.

У березні 2014 року призначений Верховною Радою суддею КС.

Входить до складу науково-консультативних рад при Верховному Суді України та Вищому адміністративному суді України, член науково-методичної ради Національної школи суддів України.

Автор понад 120 наукових публікацій з питань теорії держави і права, конституційного права, прав людини.

Згідно з електронною декларацію за 2016 рік, у С.Шевчука у спільній власності з дружиною - квартира в Києві площею майже 71 кв.м. Він також орендує житловий будинок площею 557 кв.м. у Києві біля комплексу відпочинку "Пуща-Водиця" Державного управління справами.

У власності дружини судді - земельна ділянка та житловий будинок площею 130 кв.м в Івано-Франківській області.

У спільній власності С.Шевчука і його дружини є автомобіль Toyota Corolla 2013 року випуску.

Згідно з декларацією, у 2016 році суддя отримав майже 393,5 тис. грн заробітної плати в Конституційному суді і в Національному університеті "Києво-Могилянська академія", понад 127 тис. грн - від ОБСЄ за викладацьку діяльність, а також отримав майже 37 тис. грн щомісячних довічних виплат за звання члена-кореспондента Національної академії правових наук України. Його дружина заробила майже 678 тис. грн.

У декларації С.Шевчука вказаний рідний брат судді Рулав (в минулому - Денис) Одд, у власності якого перебувають 2 земельні ділянки та житловий будинок площею майже 600 кв.м у Харківській області. Крім того, брат володіє 70% капіталу ТОВ "Українська морська транспортна компанія".

Брат судді в 2016 році отримав 1,45 млн грн гонорарів та інших виплат від International Oil and Gas Company LLC з місцезнаходженням в Дубаї (Об'єднані Арабські Емірати).

Разом з тим в декларації С.Шевчука вказані грошові активи тільки його дружини - 390 тис. грн у банку і 250 тис. грн готівкою.

Майже 1,26 млн грн сім'я витратила на оренду житлового будинку в 2016 році.

Крім того, в 2017 і 2018 роках С.Шевчук подавав повідомлення про суттєві зміни в майновому положенні - інформацію про заробітну плату в КС і доході від викладацької діяльності (як відомо, декларації за 2017 року чиновники повинні подати до кінця березня).

Як повідомлялося, 18 травня 2017 року Конституційний суд не зміг обрати своє керівництво. У КС пояснили, що відповідно до ст.20 закону про КС і §1 Регламенту КС головою суду вважається обраний кандидат, за якого проголосувало більше половини конституційного складу суддів КС. У разі, якщо запропоновано не більше двох кандидатів і жоден з них не був обраний або ж голова КС не був обраний під час повторного голосування, проводяться нові вибори на посаду голови КС.

Обрання голови КС кілька разів зривалося, зокрема, через невисування кандидатур.

19 березня 2017 року закінчився трирічний термін перебування на посаді голови КС Юрія Бауліна. Відтоді посада голови суду була вакантною.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА