10:58 23.02.2018

АТО припиняє перший заступник голови СБУ, а заходи щодо гарантування нацбезпеки вводить президент

2 хв читати
АТО припиняє перший заступник голови СБУ, а заходи щодо гарантування нацбезпеки вводить президент

Відповідно до опублікованого закону про забезпечення державного суверенітету на Донбасі Антитерористична операція припиняється за рішенням першого заступника голови Служби безпеки України, а заходи щодо забезпечення національної безпеки вводяться рішенням президента країни, повідомив секретар комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Іван Вінник (фракція "Блок Петра Порошенка").

В ефірі телеканалу "112.Україна", відповідаючи на запитання ведучого, коли відбудеться зміна АТО на Операцію Об'єднаних сил, і в чому будуть їх головні відмінності, І.Вінник зазначив: "Тут два дії невзаємопов'язаних, тому що АТО і заходи щодо забезпечення національної безпеки можуть відбуватися одночасно. АТО здійснює Антитерористичний центр на підставі закону про боротьбу з тероризмом, тому щоб припинити АТО, необхідне відповідне рішення першого заступника глави СБУ, який відповідає за боротьбу з тероризмом".

"Щоб оголосити заходи з гарантування національної безпеки - саме так називається новий режим застосування військ, передбачений опублікованими законом... - треба відповідне рішення президента", - пояснив І.Вінник.

Як повідомлялося, 23 лютого в парламентському виданні "Голос України" опубліковано закон "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях в Донецькій і Луганській областях".

Закон набуває чинності на наступний день після опублікування.

Верховна Рада ухвалила документ 18 січня 2018 року. Закон визначає, що тимчасова окупація РФ територій України, незалежно від її тривалості, є незаконною і не створює для РФ ніяких територіальних прав.

Відповідно до закону, тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях визнаються частини території України, в межах яких збройні формування і окупаційна адміністрація РФ встановили та здійснюють спільний контроль: сухопутна територія та її внутрішні води в межах окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей, внутрішні морські води, прилеглі до цієї території, надра під територіями та повітряний простір над цими територіями.

У преамбулі закону в частині визначення дати початку окупації Російською Федерацією частини території України дається відсилання до закону "Про забезпечення прав і свобод громадян та правового режиму на тимчасово окупованій території України", в якому визначено дату початку окупації Криму.

Межі та перелік районів, населених пунктів тимчасово окупованих територій на Донбасі визначатиме президент України за поданням Міністерства оборони України, яке має бути підготовлене на підставі пропозицій Генштабу ЗСУ.

У межах тимчасово окупованих територій у Донецькій і Луганській областях діє особливий порядок забезпечення прав і свобод цивільного населення.

Відповідно до закону, факт остаточного виведення і відсутності збройних формувань РФ на Донбасі встановлюватимуть міністр оборони України та міністр внутрішніх справ України шляхом внесення спільного подання президенту України, який на цій підставі прийматиме відповідне рішення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА