18:27 23.02.2018

Віце-спікер сейму Польщі допускає внесення змін до закону про ІНП

3 хв читати
Віце-спікер сейму Польщі допускає внесення змін до закону про ІНП

Віце-спікер сейму Польщі, голова клубу правлячої партії "Право і справедливість" Ришард Терлецький заявляє про можливе внесення поправок до закону про Інститут національної пам'яті й зазначає, що його частині, яка стосується українців, потрібна певна стриманість, пише "Польське радіо".

"Схоже, що зміни до закону про ІНП були правильними, оскільки досі в польської держави не було інструментів для переслідування таких злочинів, і тепер вона отримує певний інструмент, теоретичну можливість переслідування осіб, які брешуть про польську історію", - заявив Р.Терлецький в ефірі телеканалу TVP Info в четвер.

При цьому, за його словами, у справі "української частини закону можливе певне уточнення". "Цій українській частині, правду кажучи, найбільше потрібна певна стриманість. Закон пролежав рік у ящиках саме у зв'язку з розширенням категорій, додаванням слів, збільшенням юридичної плутанини. Здавалося, що в кінці цього лежання документ не буде дуже чутливим, хоча ця українська частина для українців є складною. Але Україна також ухвалила подібний закон, хоча там не йдеться про міру покарання, проте йдеться про злочин за те, що хтось ставить під сумнів заслуги тих, хто боровся з комуністами, але також чинив злочини проти поляків", - сказав Р.Терлецький.

Раніше в інтерв'ю тижневику Sieci Р.Терлецький сказав, що "закон лежав на полиці протягом цілого року у зв'язку з українським, а не ізраїльським питанням". "Увігнав у це нас рух "Кукіз’15", який постійно намагався загострити поправки у справі України, не погоджуючись на будь-яку м'яку форму", - зазначив він.

Як повідомлялося, сенат Польщі в ніч на 1 лютого ухвалив без поправок закон про Інститут національної пам'яті, який передбачає, зокрема, покарання за "злочини українських націоналістів". Зміни до закону передбачають штрафи або тюремне ув'язнення на термін до трьох років за "приписування відповідальності польському народу або державі, зокрема за злочини, вчинені Третім рейхом". Крім того, злочином у документі називається "Волинська різанина", за її заперечення також вводиться покарання.

Президент України Петро Порошенко заявив, що він занепокоєний рішенням сенату Польщі.

Верховна Рада 6 лютого прийняла заяву, якою висловила розчарування і стурбованість у зв'язку з ухваленням сеймом і сенатом Польщі змін до закону про Інститут національної пам'яті - Комісію з розслідування злочинів проти польського народу та інших законодавчих актів, а також закликала главу Польської держави втрутитися в ситуацію.

Того самого дня, 6 лютого, президент Польщі Анджей Дуда підписав зміни до закону про Інститут національної пам'яті. Отже, зміни, раніше схвалені парламентом, набули чинності. При цьому А.Дуда наголосив, що, можливо, на практиці буде майже неможливо карати порушників нового закону, особливо якщо порушення відбуваються за межами Польщі.

Водночас глава Польської держави опротестував положення оновленого закону про ІНП, в яких використано обороти "українські націоналісти" та "Східна Малопольща". Він також заявляв про плани звернутися до Конституційного суду Польщі з проханням дати оцінку нововведенням, не виключивши, що до закону ще можуть бути внесені зміни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

57% українців вважають, що Україна скоріше або повністю є демократичною країною - КМІС

Порошенко передав ЗСУ ще 5 комплексів РЕБ "Ай-Петрі"

Держдеп США анонсував поставки нових озброєнь України найближчими тижнями

Віталій Кличко зустрівся з послами країн G7 та ЄС з нагоди Дня Європи

Нардепи з "Євросолідарності" попросили главу СБУ відреагувати на виступ "Кварталу-95", який викликав обурення у військових

У другому турі президентських виборів і на парламентських виборах у Північній Македонії перемагає опозиція

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА