18:57 28.02.2018

Саакашвілі назвав конфлікт із Порошенком конфліктом світоглядів

4 хв читати
Саакашвілі назвав конфлікт із Порошенком конфліктом світоглядів

Екс-президент Грузії, лідер партії "Рух нових сил" Міхеіл Саакашвілі заявляє, що президент України Петро Порошенко перешкоджав проведенню реформ в Одеській області за часів перебування М.Саакашвілі головою Одеської облдержадміністрації, а також упевнений, що український народ не обере П.Порошенка на другий термін.

"Сьогодні Петро Порошенко на своїй прес-конференції порушив моє питання. Він сказав, що запросив мене в Одесу, дав усі можливості, а я не виправдав довіри. Президент, м'яко кажучи, сказав неправду. Він мене запросив так, як запрошують бойового генерала воювати на фронт, а потім хочуть, щоб він став весільним генералом і проголошував тости. Він мене запросив для піару, для того, щоб покрасуватися перед українцями та перед іноземцями", - сказав М.Саакашвілі у своєму відеозверненні, розміщеному на його сторінці у Facebook у середу після прес-конференції президента України.

За словами політика, насправді П.Порошенко заблокував усі починання в Одеській області, зокрема, "особисто заблокував закон про відкритий митний простір, ... щоб не дозволити завершити реформи на Одеській митниці ..., він домовився з Трухановим (мер Одеси Геннадій Труханов - ІФ) усіляко підтримати протистояння зі мною".

М.Саакашвілі зауважив, що між ним і П.Порошенком не особистий конфлікт, а "конфлікт світоглядів". "Для нього президентство - це можливість заробити додаткові мільярди та закріпити свій клан. Для мене це була можливість служити народу, покращувати його життя. У нього корупція живе в кабінеті, вона в нього в голові. Вимагати від нього боротися з корупцією - це те саме, що вмовляти бджіл не любити мед", - висловив думку політик.

Він визнав, що якщо й була з його боку помилка, то в тому, що він не пішов раніше з посади голови Одеської ОДА, хоча "через певний час уже було очевидно, що наші погляди, наші принципи сильно відрізняються".

"Він (П.Порошенко - ІФ) сказав, що стосовно мене все було зроблено за законом (у процедурі реадмісії - ІФ). Ну не можна так нахабно брехати. Де, в якій нормальній країні ви бачили, щоб людину тягали за волосся, душили у вертольоті, який два години кружляв над містом, не дали можливості захищатися в судовому порядку, позбавили громадянства через підроблені підписи ..., щоб його хапали особисті охоронці президента, а не якісь поліцейські та прикордонники. Де, в якій нормальній правовій державі це можливо? Всім зрозуміло, що стосовно мене були порушені всі процедури", - обурюється М.Саакашвілі.

Він також відповів на репліку П.Порошенка щодо того, що "має бути нещасною людиною, тому що я себе не реалізував". "Петре Олексійовичу, я себе реалізував більше ніж достатньо, я вписав себе в історію цілого регіону шляхом успішних реформ у Грузії", - відреагував М.Саакашвілі.

За його словами, разом зі своїми "справжніми щирими прихильниками та соратниками" він має намір створювати нову Україну.

М.Саакашвілі також упевнений, що жодні домовленості, маніпуляції та грошові "відкати" "не змусять український народ залишити вас (П.Порошенка - ІФ) у кабінеті".

Він також висловив переконання, що він і його соратники побудують успішну Україну, "найбільш успішну та вдалу країну в Європі й одну з найбільш успішних у світі".

"Чим швидше ви поступитеся українському народові дорогою, ... тим швидше у нас усе вийде, в України велике майбутнє. До зустрічі, мої дорогі українці, в Києві та в інших містах України", - завершив своє звернення М.Саакашвілі.

Як повідомлялося, на прес-конференції в середу, 28 лютого, П.Порошенко заявив, що реадмісію М.Саакашвілі було здійснено без порушень: "Питання реадмісії було проведено юридично бездоганно з точки зору українського законодавства, і з точки зору міжнародних зобов'язань України, і з точки зору верховенства права", - сказав П.Порошенко на прес-конференції в середу в Києві, відповідаючи на запитання про ситуацію з М.Саакашвілі.

Він наголосив, що в іншому разі М.Саакашвілі не прийняли б у Польщі, і на цей процес була б інша реакція міжнародної спільноти.

Говорячи про надання М.Саакашвілі українського громадянства, глава держави пояснив: "Громадянство я надав свідомо. Я був так само, як і більшість, зачарований перспективами, які пан Саакашвілі міг принести в Україну, і я пробував створити йому для цього всі можливості".

Президент зазначив, що коли він отримав подання про порушення, допущені під час надання громадянства, в нього не було інших моделей дій, крім припинити громадянство.

"Може, якби цієї перевірки не було, залишалися б мрії, ідеали, Міхеіл, на жаль, мені шкода, сам їх зруйнував. Я не думаю, що зараз він є щасливою людиною. Але це його проблеми і його справа", - зазначив П.Порошенко.

Як повідомлялося, в травні 2015 року П.Порошенко підписав указ про надання громадянства України М.Саакашвілі. У липні 2017 року президент України своїм указом позбавив М.Саакашвілі українського громадянства, коли той перебував в США. У вересні 2017 року політик перетнув польсько-український кордон в оточенні своїх прихильників, які фактично прорвали кордон.

12 лютого 2018 року М.Саакашвілі затримали в Києві та повернули до Польщі за процедурою реадмісії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА