12:42 01.03.2018

Порошенко підписав закон про створення і введення Кредитного реєстру НБУ

2 хв читати
Порошенко підписав закон про створення і введення Кредитного реєстру НБУ

Президент України Петро Порошенко підписав закон №2277-VIII "Про внесення змін до деяких законів України щодо створення та ведення Кредитного реєстру Національного банку України та удосконалення процесів управління кредитними ризиками банків", повідомляє прес-служба глави держави.

Цей закон парламент ухвалив 6 лютого.

Для зменшення рівня кредитного ризику, гарантування безпеки банківських операцій, підвищення надійності та стабільності банківської системи, захисту інтересів вкладників та інших кредиторів банку закон, зокрема, передбачає створення і ведення Національним банком України Кредитного реєстру - інформаційної системи, що забезпечує збір, накопичення, зберігання, зміну, використання, поширення (надання) інформації про кредитні операції банків та про стан виконання зобов'язань за такими операціями, аналіз і доваліфікацію кредитів.

Встановлено також зобов'язання надавати Кредитниму реєстру інформацію: банками щодо боржників, якщо сума заборгованості (за основною сумою та процентами) за кредитними операціями дорівнює або перевищує 100 розмірів мінімальних заробітних плат (372,3 тис. Грн); Фондом гарантування вкладів фізичних осіб про кредитні операції банків, за якими НБУ ухвалив рішення про зархування їх до категорії неплатоспроможних або про відкликання банківської ліцензії та ліквідації, а також інформацію про погашення боргу позичальника, яка міститься в бюро кредитних історій; надання Нацбанком України права доступу банків до інформації з Кредитного реєстру для оцінки кредитного ризику.

Банки з 1 квітня 2018 (Фонд гарантування вкладів фізосіб - з 1 липня 2018 роки) мають надавати інформацію до такого реєстру. Згодом на них також покладається обов'язок повідомляти клієнта про таку передання, який, в свою чергу, отримає право доступу до інформації про себе в кредитному реєстрі і право вимагати внесення змін до неї у разі незгоди з її змістом.

Стосовно ж Нацбанку, то, залежно від обсягу заборгованості позичальника перед банком, він безкоштовно надавати банкам інформацію з Кредитного реєстру. Передбачається, що банки мають враховувати цю інформацію при оцінці клієнта з 2019 року.

У пояснювальній записці до законопроекту наводяться дані НБУ станом на вересень 2017 року: до проблемних кредитів корпоративного сектора зараховані 174 млрд грн кредитів ПриватБанку, 3,8 млрд грн - кредитів пов'язаних із банками осіб, 254,8 млрд грн - кредитів іншим юридичним особам ( з них 82% - кредити, видані 20 груп компаній).

Закон вступає в силу з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через два місяці з дня набуття чинності цим документом.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА