14:48 13.03.2018

Рада зберегла "Чорноморнафтогазу" право витребувати в міжнародних судах збитки за кримські активи

2 хв читати
Рада зберегла "Чорноморнафтогазу" право витребувати в міжнародних судах збитки за кримські активи

Верховна Рада ухвалила законопроект, згідно з яким встановлюється мораторій на стягнення заборгованості з ПАТ "Чорноморнафтогаз" до 1 січня 2019 року.

Законопроект №5370 з урахуванням пропозицій президента України на засіданні у вівторок підтримали 230 народних депутата.

"Ми хочемо зберегти державну компанію "Чорноморнафтогаз", зберегти її юридичне право звертатися до міжнародних судів для того, щоб повернути і захистити українські енергетичні активи, що залишилися в анексованому Криму", - зазначив перед розглядом документа в.о. голови комітету Ради з ПЕК Олександр Домбровський.

Як повідомлялося, в травні 2017 року Верховна Рада прийняла законопроект №5370 про стабілізацію діяльності "Чорноморнафтогазу" у зв'язку з тимчасовою окупацією території України, згідно з яким встановлюється мораторій на порушення справ про банкрутство компанії.

При цьому надані "Чорноморнафтогазу" спеціальні дозволи на користування надрами на окупованій території, термін дії яких закінчився в період анексії Криму, будуть автоматично продовжені на період тимчасової окупації.

Президент України Петро Порошенко наклав вето на закон і повернув його до парламенту зі своїми пропозиціями.

У березні 2014 року в результаті анексії Криму Російською Федерацією "Чорноморнафтогаз" втратив доступ до виробничих потужностей і газових родовищ на півострові і шельфі.

Наразі товариство зареєстровано в Києві, вживає заходів із налагодження господарської діяльності, займається відновленням втрачених документів і формуванням доказової бази для міжнародних судів проти Російської Федерації.

НАК "Нафтогаз України" залучив компанію Covington&Burling LLP (Нью-Йорк, США) до захисту своїх інтересів в рамках тяжби за втраченими кримськими шельфовими активами, і в лютому 2016 року він вручив РФ офіційне письмове повідомлення про інвестиційний спір у рамках двосторонньої угоди про взаємний захист інвестицій між країнами.

У вересні 2017 року "Нафтогаз України" повідомила про подання спільно з шістьма дочірніми компаніями до сформованого при Постійній палаті Третейського Суду в Гаазі суду позовну заяву про відшкодування збитків, заподіяних незаконним захопленням РФ активів групи в АР Крим. "Нафтогаз" оцінює збитки групи в результаті окупації Криму в суму близько $8 млрд і очікує винесення судом рішення у справі до кінця 2018 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА