17:11 16.03.2018

Федеріка Могеріні: ЄС твердо прихильний суверенітету і територіальній цілісності України

3 хв читати
Федеріка Могеріні: ЄС твердо прихильний суверенітету і територіальній цілісності України

 Глава європейської дипломатії ЄС Федеріка Могеріні заявляє, що Європейський союз залишається твердо прихильним суверенітету і територіальній цілісності України.

"Європейський союз підтверджує, що він не визнає це порушення міжнародного права і продовжує його засуджувати. Він, як і раніше, становить собою пряму загрозу міжнародній безпеці та має серйозні наслідки для міжнародного юридичного порядку, який захищає єдність і суверенітет усіх держав", - наголошується в заяві високого представника ЄС із закордонних справ, поширеній у п'ятницю в Брюсселі.

У документі зазначається, що ЄС залишається прихильним політиці невизнання, зокрема через застосування обмежувальних заходів. "ЄС знову закликає всі держави-члени ООН розглянути можливість вжиття аналогічних заходів щодо невизнання відповідно до резолюції Генеральної Асамблеї ООН 68/262. ЄС не визнає проведення Росією виборів на Кримському півострові", - наголосила Ф.Могеріні.

За її словами, здійснювана Росією "мілітаризація півострова надалі впливати на ситуацію у сфері безпеки у регіоні Чорного моря". "У порушення міжнародного гуманітарного права жителів Криму змушують приймати російське громадянство і проходити службу в Збройних Силах Російської Федерації", - наголошується в заяві глави європейської дипломатії.

ЄС також "засуджує будівництво Керченського моста без згоди України і ті обмеження, які це вже наклало на свободу транзитного пересування". Глава дипломатії ЄС зазначає, що ситуація з правами людини на Кримському півострові погіршилася. "Жителі півострова стикаються із систематичними обмеженнями основних свобод, таких як свобода вираження думки, свобода релігії або переконання, свобода асоціації, а також право на мирні зібрання", - йдеться у заяві Ф.Могеріні.

"Права кримських татар були серйозно порушені закриттям кримськотатарських ЗМІ, забороною діяльності Меджлісу, органу самоврядування кримських татар, і переслідуванням його лідерів і членів громади. Кримським татарам, українцям і всім етнічним і релігійним громадам на півострові має бути гарантована можливість підтримувати і розвивати свою культуру, традиції, освіту та ідентичність", - закликає заява високого представника ЄС із закордонних справ.

ЄС знову закликав до негайного звільнення Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Миколи Семени і "всіх, хто був затриманий і засуджений у порушеннях міжнародного права". У заяві зазначається, що журналісти, правозахисники та адвокати повинні мати можливість працювати незалежно і під час відсутності невиправданого втручання.

Євросоюз в особі Ф.Могеріні також закликав повною мірою дотримуватися міжнародних стандартів у сфері прав людини на півострові. "Усі справи про порушення і зловживання в сфері прав людини, що перебувають на розгляді, як наприклад: насильницькі зникнення, тортури і вбивства, мають бути ретельно розслідувані", - йдеться в документі.

У ньому наголошується, що "продовжує залишатися надзвичайно важливим забезпечення повного, вільного і безперешкодного доступу міжнародних правозахисників до всієї території України, включно з Кримом і Севастополь". ЄС нагадав про резолюцію Генеральної Асамблеї ООН 72/190 від 19 грудня 2017 року і закликав до її повного виконання, "зокрема й зобов'язань РФ у рамках чинного міжнародного гуманітарного права".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА