13:03 20.03.2018

Будапешт своїми вимогами до Києва щодо закону про освіту підіграє РФ і займається маніпуляціями - заступник міністра закордонних справ

3 хв читати
Будапешт своїми вимогами до Києва щодо закону про освіту підіграє РФ і займається маніпуляціями - заступник міністра закордонних справ

Заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар вважає, що останні заяви угорського уряду грають на руку Росії, а така поведінка Будапешт не є здоровою логіка двосторонніх відносин.

"Своїми заявами Угорщина грає на руку Росії. Угорщина маніпулює, оскільки:. 1) уряд України вже затвердив законопроект про продовження перехідного періоду до 2023 року; 2) Венеціанська комісія вказала, що і як удосконалити. Шкода, що бажання заробити голоси на виборах перемагає здорову логіку двосторонніх відносин", - написав він на своїй сторінці в "Твіттер" у вівторок.

Заступник міністра також розповів, що в обхід санкцій ЄС і НАТО, угорське Міноборони співпрацює з Росією у військово-технічній сфері. "Прикладом цьому є контракти на ремонт і придбання військових вертольотів", - поінформував В.Боднар.

Раніше міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що Угорщина не підтримає проведення зустрічі міністрів оборони Євросоюзу і України, запланованої на квітень, а також заблокує проведення комісії Україна-НАТО за участю президента Петра Порошенка у липні, у разі якщо українська влада не вживатиме необхідних заходів для того, щоб український закон "про освіту" не набув чинності до 2023 року.

Як повідомлялося, 28 вересня набув чинності закон України "Про освіту", який, серед іншого, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але відповідно до освітньої програми можуть викладатися одна або кілька дисциплін двома і більше мовами - державною, англійською, іншими офіційними мовами ЄС. Особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в окремих класах (групах) комунальних закладах дошкільної та початкової освіти.

27 жовтня Угорщина заблокувала засідання комісії "Україна - НАТО" 2017 року грудні. "Угорщина не може підтримати інтеграційні прагнення України, тому вона наклала вето на скликання саміту "НАТО - Україна" в грудні", - заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто.

Міністр нагадав, що після ухвалення Верховною Радою закону "Про освіту" Угорщина дала обіцянку, що угорська дипломатія використовуватиме всі інструменти, щоб перешкоджати євроінтеграційним прагненням України.

МЗС України направило закон на експертизу до Венеціанської комісії.

8 грудня Міністерство освіти і науки України повідомило, що Європейська комісія за демократію через право (Венеціанська комісія) не підтримала обвинувачення Угорщини в звуженні прав національних меншин в статті про мову навчання в законі України "Про освіту". Так, Венеціанська комісія заявила, що питання змісту і обсягу прав належать виключно до компетенції Конституційного суду України, а низка питань щодо застосування мов має вирішуватися спеціальними законами.

15 лютого 2018 року Кабінет Міністрів України зареєстрував у парламенті проект закону про внесення змін до пункту з розділу XII "Прикінцеві та перехідні положення" закону про освіту щодо уточнення деяких положень (№8046), згідно з якими запропоновано продовжити перехідний період імплементації мовної статті закону "Про освіту" з 2020 до 2023 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА