12:21 30.03.2018

Україна продовжує забезпечувати достатню частину освіти мовами нацменшин - МЗС

3 хв читати
Україна продовжує забезпечувати достатню частину освіти мовами нацменшин - МЗС

Україна підтверджує свої зобов'язання сприяти вільному та всебічному розвитку громадян України, зокрема представників національних меншин, а також продовжуватиме забезпечувати достатню частину освіти мовами національних меншин у початковій і середній школах на додаток до вивчення державної мови, йдеться в заяві прес-служби Міністерства закордонних справ України, оприлюдненій у п'ятницю.

"Передбачається на законодавчому рівні закріпити продовження перехідного періоду для поступового здійснення реформи у сфері освіти та звільнити приватні школи від нових мовних вимог відповідно до ст.13 Рамкової конвенції про захист національних меншин. Україна готова розпочати в межах виконання закону України "Про освіту" новий діалог із представниками національних меншин і забезпечити, щоб виконання закону України "Про освіту" не загрожувало збереженню їхньої культурної спадщини та безперервності вивчення мов національних меншин", - йдеться в заяві.

У МЗС зазначають, що Україна надалі залишається в рамках своїх міжнародно-правових зобов'язань, а указ президента "Про затвердження Річної національної програми під егідою Комісії Україна-НАТО на 2018 рік" є складовою законодавчого поля України, через яке, зокрема, вирішується питання імплементації закону "Про освіту", а також "неухильний вектор змістовного дотримання висновку Венеціанської комісії від 11 грудня 2017 року, зокрема пункту 126".

Як повідомлялося, засідання Комісії Україна-НАТО, яке мало відбутися 14 або 15 лютого під час зустрічі міністрів оборони усіх країн-членів Альянсу, було заблоковане Угорщиною, яка застосувала право вето.

28 вересня 2017 року набув чинності закон України "Про освіту", який, зокрема, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але, відповідно до освітньої програми, можуть викладатися одна або кілька дисциплін двома й більше мовами - державною, англійською, іншими офіційними мовами Європейського Союзу. Особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в окремих класах (групах) комунальних закладів дошкільної та початкової освіти.

Міністерство закордонних справ Угорщини 26 вересня заявило про намір країни блокувати зближення України та ЄС через закон про освіту. МЗС України направило закон на експертизу до Венеціанської комісії. 8 грудня Міністерство освіти і науки України повідомило, що Венеціанська комісія не підтримала обвинувачення Угорщини у звуженні прав національних меншин у статті про мову навчання в законі України "Про освіту". У відомстві заявили про готовність імплементувати рекомендації комісії та розробили три моделі імплементації мовної статті в законі "Про загальну середню освіту".

28 березня президент Петро Порошенко підписав указ "Про затвердження Річної національної програми під егідою Комісії Україна-НАТО на 2018 рік". Програма має забезпечити виконання пріоритетних завдань співпраці України з НАТО та відповідних рішень, ухвалених на засіданні Комісії Україна-НАТО на рівні глав держав та урядів 9 липня 2016 року у Варшаві. Програма спрямована на залучення і використання потенціалу та практичної і консультативно-дорадчої допомоги НАТО та держав-членів з метою підвищення обороноздатності України в умовах збройної агресії РФ, а також запровадження цілеспрямованих і планомірних заходів із підготовки держави до набуття членства в НАТО.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА