09:20 31.03.2018

В українських консульствах і посольстві в РФ залишаються кілька десятків українських дипломатів

3 хв читати
В українських консульствах і посольстві в РФ залишаються кілька десятків українських дипломатів

Перший заступник голови Верховної Ради, представник України в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко повідомила, що після висилки МЗС РФ групи українських дипломатів на території Росії залишаються кілька десятків співробітників українських дипмісій.

"Як я і прогнозував, у відповідь на висилку російських дипломатів з України РФ вишле наших дипломатів і консулів, які займаються підтримкою українців, що опинилися в Росії в біді. В посольстві в Москві, в наших консульствах у Санкт-Петербурзі, Ростові, Єкатеринбурзі, Новосибірську залишаються кілька десятків дипломатів і консулів, яким тепер буде важче, зросте навантаження і тиск", - написала вона на своїй сторінці в соцмережі Facebook у п'ятницю.

За її словами, Київ має підтримати українських дипломатів, котрі залишаються в РФ, продовжуючи працювати й надавати допомогу політв'язням - громадянам України.

"Перше - Верховна Рада зобов'язана, нарешті, прийняти закон про дипломатичну службу, щоб посилити соціальні гарантії наших дипломатів, створити належні умови та захист", - зазначила І.Геращенко.

Також, за її словами, український уряд має на рівні одного з віце-прем'єрів "закріпити високопосадовця, який координуватиме роботу всіх відомств із надання підтримки та юридичної допомоги родинам заручників і політв‘язнів, українців і кримських татар".

"Також ми очікуємо посилення солідарності світу за звільнення наших заручників, посилення тиску на РФ", - додала вона.

Раніше цього дня МЗС України повідомило, що російське зовнішньополітичне відомство поінформувало українську сторону про висилку 13 українських дипломатів.

"30 березня МЗС Російської Федерації повідомило, що тринадцять українських дипломатів мають залишити цю країну. Це очікуваний крок з боку Кремля, який уже тривалий час відверто демонструє світові порушення норм міжнародного права, вважає за можливе вести агресивні неоголошені війни, втручатися у внутрішні справи суверенних держав, порушувати права і свободи громадян, зокрема їхнє невід'ємне право на життя", - йдеться в заяві МЗС України у зв'язку з висилкою 13 українських дипломатів з РФ.

Як повідомлялося, 26 березня президент України Петро Порошенко заявив про видворення 13 російських дипломатів "у відповідь на цинічну хімічну атаку в Солсбері".

28 березня російські дипломати залишили територію України.

Посольство Росії в Україні розташоване в Києві, є також генеральні консульства РФ у Львові, Одесі та Харкові.

30 березня Москва оголосила про впровадження дзеркальних заходів стосовно 23 країн, які вислали російських дипломатів через "справу Скрипаля".

"30 березня до МЗС Росії були викликані керівники дипмісій Австралії, Албанії, Данії, Ірландії, Іспанії, Італії, Канади, Латвії, Литви, Македонії, Молдови, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Румунії, України, Фінляндії, Франції, Хорватії, Чехії, Швеції, Естонії. Їм було вручено ноти протесту й заявлено, що у відповідь на необґрунтовані вимоги зазначених держав про висилку російських дипломатичних співробітників на підставі бездоказових звинувачень Великої Британії на адресу Росії через т. зв. справу Скрипаля російська сторона оголошує persona non grata відповідну кількість співробітників дипустанов цих країн у Російській Федерації", - йдеться в повідомленні на сайті МЗС РФ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА