12:48 05.04.2018

ВР має намір запровадити формулу автоматичного розподілу посад у парламентських комітетах між фракціями

2 хв читати
ВР має намір запровадити формулу автоматичного розподілу посад у парламентських комітетах між фракціями

Народні депутати підтримали в першому читанні законопроект, яким пропонують затвердити алгоритм автоматичного розподілу посад у парламентських комітетах для Верховної Ради України наступного скликання.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", відповідний проект закону (№7550) про внесення змін до деяких законів щодо розподілу посад у комітетах Верховної Ради за принципом д'Ондта в першому читанні підтримав 241 народний депутат на пленарному засіданні в четвер.

Автори ініціативи - голова парламенту Андрій Парубій і представники всіх фракцій і груп - пропонують внести зміни до закону про комітети Верховної Ради і про регламент, передбачивши, що обрання народних депутатів на посади голів комітетів, заступників, секретарів, членів комітетів здійснюється за принципом д'Ондта.

Згідно з цим методом, посади між фракціями розподілятимуться послідовно. Чергову у зазначені послідовності посаду отримує та депутатська фракція, яка має найбільшу квоту, що обчислюється за формулою К=Ф:(П+1), де Ф - загальна кількість членів фракції, а П - кількість посад, отриманих депутатською фракцією до цього кроку. "Після кожної отриманої посади квота депутатської фракції перераховується з урахуванням нової кількості отриманих посад", - йдеться в законопроекті.

Пропозиції з обрання нардепа на відповідну посаду до конкретного комітету вноситимуть до ВР депутатські фракції в порядку черговості за принципом д'Ондта, починаючи з найбільш численної фракції.

Якщо законопроект буде ухвалено в цілому і підписано, він набуде чинності з початком роботи Верховної Ради нового IX скликання.

Згідно з чинною редакцією регламенту Верховної Ради, квоти розподілу посад голів, заступників, секретарів і членів комітетів визначаються пропорційно від кількісного складу депутатських фракцій (депутатських груп) до фактичної чисельності народних депутатів.

Головне науково-експертне управління парламенту у своєму висновку зазначає, що запропонований у законопроекті принцип розподілу посад у комітетах, як і нині чинний, ґрунтується на пропорційному представництві. Водночас управління звертає увагу, що посади в різних комітетах мають різну політичну вагу залежно від предметів їхнього ведення.

"При цьому якщо чинні приписи регламенту дають можливість досягти компромісу (домовленості) між різними парламентськими фракціями( групами) під час розподілу посад, то принцип д'Ондта передбачає автоматичний розподіл посад без будь-якого погодження думок і позицій", - йдеться у висновках науково-експертного управління.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА