19:04 05.04.2018

ВР може зобов'язати осіб, які претендують на контрактну військову службу, пройти перевірку СБУ на причетність до антидержавних дій

2 хв читати
ВР може зобов'язати осіб, які претендують на контрактну військову службу, пройти перевірку СБУ на причетність до антидержавних дій

Верховна Рада прийняла за основу законопроект, який передбачає проходження перевірки в Службі безпеки України перед прийняттям на контрактну військову службу і можливість укладати контракти від одного року на військову службу в особливий період.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", відповідний проект закону (№6473) про внесення змін до закону про військовий обов'язок і військову службу щодо уточнення питань військової служби за контрактом у першому читанні підтримав 231 народний депутат.

За письмовою згодою громадянина, який побажав проходити військову службу за контрактом у Збройних силах України та за зверненням військових комісаріатів, СБУ буде проводити перевірку цього громадянина на причетність до дій, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або посягання на територіальну цілісність і недоторканність України. порядок такої перевірки буде визначати Кабінет міністрів.

Якщо за підсумками перевірки буде встановлено причетність громадянина до вищевказаних дій, його не приймуть на військову службу.

У ст. 23 про терміни військової служби автори законодавчої ініціативи пропонують встановити, що під час особливого періоду для військовослужбовців за їх бажанням термін проходження служби за новим контрактом може бути продовжено від 1 року до 10 років.

Крім того, пропонується зняти вікові обмеження на укладання контрактів жінками на військову службу. У нинішній редакції закону про військовий обов'язок і військову службу жінки з відповідною освітою у віці від 18 до 40 років можуть надходити на контрактну військову службу.

У пояснювальній записці до проекту закону зазначається, що для чоловіків такого обмеження в нинішній редакції закону немає.

"З огляду на те, що граничний вік перебування в запасі військовозобов'язаних-жінок ... становить 50 років, жінки у віці від 40 до 50 років (на відміну від чоловіків) позбавлені можливості укладати контракт на проходження військової служби", - сказано в супровідному документі.

У законопроекті пропонують встановити право громадян укладати контракти на військову службу осіб рядового складу з 21 року.

"В останні три роки призов громадян на строкову військову службу здійснюється, починаючи з 20 років", - сказано в пояснювальній записці.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

Кулеба провів розмову з Боррелем, закликав до якнайшвидшого постачання Україні додаткових систем Patriot та інших ППО, здатних збивати балістику

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА