19:04 06.04.2018

Транзит газу з РФ до Європи через Україну став стримувальним чинником від широкомасштабної війни - Парубій

2 хв читати
Транзит газу з РФ до Європи через Україну став стримувальним чинником від широкомасштабної війни - Парубій

Наявність транзитних потужностей в Україні стримує Росію від широкомасштабної військової агресії, зазначив голова Верховної Ради Андрій Парубій, висловивши сподівання, що європейські партнери проявлять солідарність у цьому питанні з Києвом і не допустять реалізації проекту "Газпрому" "Північний потік-2".

"Багато українських і західних аналітиків переконані, що наявність в Україні газопроводу була одним зі стримувальних чинників, що не допустили ухвалення рішення про повномасштабну агресію та атаку на Україну", - сказав він в інтерв'ю телеканалу "Рада" в п'ятницю.

"Аналітики вважають, що якщо вдасться реалізувати концепцію "Північного потоку-2", коли вдасться реалізувати альтернативні потоки постачання енергоресурсів не через Україну, а через "Північний потік-2", це стане для військового керівництва Росії та для (президента РФ Володимира - ІФ) Путіна допоміжним чинником для можливих агресивних дій і можливих повномасштабних атак на Україну", - додав спікер.

Водночас він наголосив, що Київ хотів би бачити солідарність і партнерство європейських країн у питанні недопущення будівництва "Північного потоку-2", нагадавши, що українські військовослужбовці на сході країни захищають не лише Україну, а весь цивілізований світ.

"Ми хотіли б, щоб, приєднуючись до питання санкцій, європейські партнери зайняли одноголосну та консолідовану позицію щодо недопущення будівництва "Північного потоку-2", - сказав він.

Спікер українського парламенту визнає, що в Європі є прибічники газопроводу в обхід України, і зазначає, що свого часу РФ спрямувала значні кошти на те, щоб корумпувати певних європейських чиновників.

Як повідомлялося, 5 квітня Верховна Рада України закликала іноземні парламенти та уряди і світову бізнес-громадськість не брати участі в підготовці, фінансуванні або лобіюванні будівництва газопроводу "Північний потік-2" (Nord Stream 2).

Український парламент закликає провести консультації між урядом України та Європейською Комісією щодо недопущення будівництва газопроводу, згідно зі ст. 247 угоди про асоціацію між Україною та ЄС і ст. 6 договору про заснування Енергетичного співтовариства.

Народні депутати також виступають за поширення на "Газпром" та афілійованих із ним осіб персональних і секторальних санкцій, які були запроваджені через російську збройну агресію проти України.

Верховна Рада закликає вживати регуляторних, інфраструктурних та інших заходів для надійного та сталого зменшення монопольного впливу російських підприємств на енергетичних ринках Європи, Центральної Азії і Далекого Сходу.

Народні депутати зазначають, що намір "Газпрому" реалізувати проект "Північний потік-2" стане утвердженням абсолютної монополії РФ на газовому ринку Європи, а наслідки виконання проекту вийдуть далеко за межі комерції або внутрішніх справ країн ЄС і призведуть до енергетичної кризи, економічної та політичної дестабілізації всієї Європи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА