15:57 10.04.2018

КС розгляне законопроект про конституційні зміни щодо скасування депутатської недоторканності

3 хв читати
КС розгляне законопроект про конституційні зміни щодо скасування депутатської недоторканності

Велика палата Конституційного суду України на пленарному засіданні в середу, 11 квітня, розгляне справу щодо звернення Верховної Ради про надання висновку щодо відповідності законопроекту про внесення змін до Основного закону в частині скасування депутатської недоторканності статтям 157 і 158 Конституції України.

Згідно з інформацією на сайті КС, розгляд справи відбудеться в формі письмового провадження.

Разом з тим продовжиться розгляд справи за конституційним поданням 46 народних депутатів щодо конституційності закону України "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їх символіки" від 9 квітня 2015 року.

Крім того, у четвер, 12 квітня, велика палата КС обговорить питання про форму розгляду справи за конституційним поданням Верховної Ради про надання висновку щодо відповідності законопроекту про внесення змін до ст. 80 Основного закону щодо недоторканності нардепів (№7203) вимогам ст. 157 і 158 Конституції України.

Як повідомлялося, 19 жовтня 2017 року Верховна Рада підтримала внесення до порядку денного сесії і спрямування для висновків до КС президентського законопроекту (№7203) про внесення змін до ст. 80 Конституції України щодо недоторканності народних депутатів.

Народні депутати підтримали також внесення до порядку денного сесії і направлення для висновків до Конституційного суду депутатського законопроекту (№6773) про внесення змін до Конституції України в частині скасування недоторканності народних депутатів.

Президентський законопроект №7203 зареєстрований в парламенті 17 жовтня 2017 року. Документ пропонується викласти у новій редакції статтю 80 Конституції України, виключивши з неї норму, згідно з якою народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність, залишивши лише частину, згідно з якою народні депутати не несуть юридичної відповідальності за результати голосувань або висловлювань в парламенті, за винятком відповідальності за образу або наклеп.

Із ст. 80 Основного закону, в разі прийняття законопроекту про внесення змін, будуть вилучені норма, згідно з якою народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність ". З Конституції вилучається також норма про те, що" народні депутати України не можуть бути без згоди Верховної Ради України притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані ".

Аналогічні положення містить проект закону, який був внесений до Верховної Ради в липні 2017 року понад 150 народними депутатами.

За своєю суттю законопроекти №7203 і №6773 відрізняються лише тим, що, згідно з президентської ініціативи, зміни до Конституції в частині скасування недоторканності повинні вступити в силу з 1 січня 2020 року.

Однак, як заявляв народний депутат з фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв, положення про термін вступу в силу змін до Конституції не буде включено в тіло Основного закону, а залишиться в перехідних положеннях закону після його прийняття, що дозволить 226 голосами відкладати дату вступу в силу скасування депутатської недоторканності.

Згідно з процедурою, законопроект про внесення змін до Конституції України може бути розглянутий Верховною Радою тільки за наявності висновку Конституційного суду щодо відповідності документа вимогам ст. 157 і 158 Основного закону.

Після отримання висновків КС парламент може попередньо схвалити (прийняти в першому читанні) такий законопроект не менше 226 голосів нардепів. На наступній черговій сесії парламент може голосувати за нього для прийняття в цілому. Для цього буде потрібно не менше 300 голосів парламентаріїв. Така процедура встановлена Конституцією України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА