12:50 11.04.2018

Кабмін схвалив законопроект про посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства

2 хв читати
Кабмін схвалив законопроект про посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства

Кабінет Міністрів України пропонує Верховній Раді посилити відповідальність за порушення виборчого законодавства.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", відповідний проект закону було схвалений на засіданні уряду в середу.

"Ключовою зміною є безповоротність покарання за порушення виборчих прав громадян", - заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков під час засідання Кабміну.

Зокрема, цей законопроект передбачає, що пріоритет надаватиметься тим правопорушенням, які впливають на результати виборів.

Водночас буде декриміналізовано деякі порушення, які не можуть вплинути на результати виборів.

Документ пропонує звільнити від відповідальності тих порушників, які повідомлять про факти порушення виборчого законодавства.

Серед іншого проект закону пропонує запровадити санкцію у вигляді позбавлення волі до двох років за незаконне вкидання бюлетенів, за порушення таємниці голосування членом виборчої комісії, кандидатом або спостерігачем, за отримання виборцем неправомірної вигоди за активний або пасивний вплив на результати виборів.

Також до шести років позбавлення волі пропонується посилити санкцію за пропозицію виборцю неправомірної вигоди (нині до трьох років). До такої вигоди пропонується включити також спиртні напої та продукти харчування.

Крім того, правоохоронці отримають можливість здійснювати негласні слідчі дії для збирання доказів для притягнення до відповідальності осіб за порушення виборчого законодавства.

Також уперше вводиться відповідальність за підкуп кандидата.

Раніше цього дня, відкриваючи засідання уряду, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що цей законопроект встановить жорстку відповідальність для тих, хто скуповує голоси, фальсифікує результати виборів.

"Ми розглянемо проект закону про відповідальність за порушення виборчого законодавства. Насправді ми маємо підготуватися до чергових виборів президента навесні наступного року, і чергових виборів парламенту, які відбудуться восени наступного року", - заявив прем'єр.

В.Гройсман також висловив сподівання, що ще на поточній сесії Верховної Ради цей закон буде схвалений народними депутатами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА