17:12 11.04.2018

Турчинов: Відмова від ядерної зброї була помилкою, Україна має розраховувати на власні сили

2 хв читати
Турчинов: Відмова від ядерної зброї була помилкою, Україна має розраховувати на власні сили

 Відмова від ядерної зброї була історичною помилкою України, вважає секретар Ради національної безпеки і оборони (РНБО) Олександр Турчинов.

"Зараз, після всіх цих подій (2014 року - анексії Криму та окупації Донбасу Російською Федерацією - ІФ), можна зробити висновок, який багатьом не сподобається: ядерне роззброєння було нашою історичною помилкою. Надані нам гарантії безпеки навіть не варті паперу, на якому вони були написані. в умовах сучасного світу кожен має розраховувати на власні сили. Зі слабкими не рахуються, їх повчають, принижують і використовують",- сказав секретар РНБО О.Турчинов в інтерв'ю інтернет-виданню "Гордон", оприлюдненим у середу.

За його словами, Україна віддала ядерну зброю в обмін на гарантії безпеки і територіальної цілісності провідним ядерним державам: США, Великобританії та Росії. "При цьому Росія, якій ми передали нашу ядерну зброю, окупує частину нашої території і починає проти нас війну на сході, а інші гаранти лише висловлюють своє занепокоєння... Я був переконаний, що країни-гаранти та їхні союзники по НАТО зроблять заяву, що якщо агресія не припиниться, вони виступлять на стороні України. Ось таким я був ідеалістом... А мене по плечу поплескали і сказали: дорогий, мовляв, а цей меморандум нас ні до чого не зобов'язує. Ми засуджуємо агресію і допомагатимемо лише на політичному та дипломатичному рівнях, але про жодну військову допомогу ми говорити не готові. Для мене це, чесно кажучи, було потрясінням, трагедією: ти очікуєш, що буде реальна підтримка, реальна допомога, а замість цього нас "підбадьорюють". Мовляв, на дипломатичному рівні ми вам допоможемо вести переговори, але ви не метушіться, не загострюйте ситуацію, не провокуйте Росію на масштабне вторгнення... Тиск від наших стратегічних партнерів почався, коли я оголосив мобілізацію", - розповів О. Турчинов.

Він наголосив, що Захід чотири роки тому "вчинив з Україною не по-партнерськи". "Нам тоді наші шановні партнери не те що зброї або набоїв - безкоштовно жодної каски, жодного бронежилета не дали", - нагадав О.Турчинов.

За словами О.Турчинова, доки Україна не стала членом НАТО, що буде нескоро, "ми маємо розуміти, що у разі масштабної агресії будемо змушені, як і в 2014 році, розраховувати лише на власні сили".

Секретар РНБО переконаний, що агресивну ядерну країну від масштабного вторгнення може зупинити лише потужне сучасне збройне стримування, здатне уражати ворога на будь-якій відстані. "На моє особисте переконання, це завдання треба вирішити нашій країні у пріоритетному порядку. І ні в кого в світі немає ні морального, ні юридичного права не погодитися з цією позицією", - сказав О.Турчинов.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА