19:12 13.04.2018

Екс-прем'єр Литви пов'язує реалізацію "плану Маршалла для України" з її здатністю освоювати отримані інвестиції

2 хв читати
Екс-прем'єр Литви пов'язує реалізацію "плану Маршалла для України" з її здатністю освоювати отримані інвестиції

"Новий Європейський план для України" (т.зв. "План Маршалла для України") вже проходить попередні етапи втілення, зазначає екс-прем'єр-міністр Литви, депутат литовського Сейму Андріус Кубіліус та наголошує, що в України є проблема з можливістю освоїти отримані інвестиції.

"Після року різних дискусій у різних столицях ми бачимо досить значний прогрес. Ми можемо в деяких сферах сказати, що "план Маршалла" ля України вже проходить попередні етапи втілення", - сказав А.Кубіліус, виступаючи на XI Київському безпековому форумі у п'ятницю.

Він додав, що план отримав позитивну політичну оцінку на рівні G7, наприкінці червня у Копенгагені відбудеться конференція з цього приводу.

А.Кубіліус зазначив, що "план Маршалла для України" передбачає спрямування EUR5 млрд інвестицій у реальну економіку щороку.

"Проблема, яку потрібно вирішити Україні, дуже проста. У нас була така у 2000-х роках. Це проблема здатності поглинути те, що ми можемо запропонувати", - сказав він.

Екс-прем'єр Литви пояснив, що після Революції гідності було прийнято рішення про направлення Україні EUR7 млрд інвестицій, проте Київ зміг освоїти лише 1,6 млрд. "5 млрд все ще перебувають на столі. Їх ніхто не вкрав, але вони не використовуються", - зазначив політик.

Тим часом він висловив припущення, що можуть бути доцільні інституційні зміни, зокрема, створення відомств, які б ефективно готували проекти в реалізації програм надходження інвестицій.

При цьому А.Кубіліус наголосив, що залучення таких інвестицій можливе за умови продовження реформ в Україні, і додав, що партнери убачають прогрес у цьому напрямі.

Як повідомлялося, 6 листопада 2017 року у Вільнюсі послам країн ЄС, США, Канади та Японії був представлений проект "Новий Європейський план для України", розрахований на 10 років і в середньостроковій перспективі (2018-2020 рр.) передбачає виділення по $5 млрд на рік.

Раніше, 30 березня 2017 року, Європейська народна партія у затвердженій резолюції закликала європейські держави розробити довгостроковий план підтримки України, що передбачав би різні програми допомоги у військовій, гуманітарній та економічній сферах, просування демократичних реформ, підтримку європейської та євроатлантичної інтеграції.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА