19:40 13.04.2018

Після появи терміна "російська агресія" Україна отримала право денонсувати положення Великого договору

2 хв читати
Після появи терміна "російська агресія" Україна отримала право денонсувати положення Великого договору

Після офіційного введення в українські та міжнародні документи визначення "російська агресія" настав час денонсувати низку положень договору про дружбу, співпрацю і партнерство між Україною і Росією, пояснив президент України Петро Порошенко.

"Ні в 2014, ні в 2015, ні навіть у 2016 році загальновизнаного визначення "російська агресія" у міжнародних документах не було. Усі сором'язливо говорили, що це конфлікт на сході України... громадянська війна або щось інше. Все це йшло в форматі російської гібридної війни і лише в 2017-2018 роках у міжнародні документи, передусім після ухвалення закону про реінтеграцію Донбасу, увійшов офіційний термін "російська агресія": як в українське законодавство, так і в міжнародні документи", - сказав президент в інтерв'ю українським телеканалам у п'ятницю.

П.Порошенко наголосив, що саме тому Україна сьогодні має право призупинити норми про стратегічне партнерство, про військове співробітництво, про військово-технічне співробітництво, і "багато інших норм, які на сьогоднішній день не є інтересом України".

Президент України зазначив, що юридично країна повинна мати підстави відповідно до статті 51 Статуту ООН для призупинення низки статей угоди, тим більше, якщо країна є об'єктом агресії.

"Але твердо залишаються норми про суверенітет, територіальну цілісність і незалежність України про міжнародно визнані кордони, зафіксовані у цьому договорі. Те, що на сьогоднішній день обов'язково працює на нас, воно залишиться", - сказав президент.

П.Порошенко пообіцяв, що найближчим часом подасть на розгляд Верховної Ради законопроект про призупинення деяких положень базового договору про співпрацю України і Росії.

"Я твердо переконаний, що Верховна Рада мене підтримає", - сказав президент.

Як повідомлялося, 12 квітня президент України Петро Порошенко, виступаючи на 11-му Безпековому форумі в Києві, заявив, що внесе до Верховної Ради України законопроект про негайне одностороннє припинення дії окремих положень договору про дружбу, співпрацю і партнерство між Україною і Росією в частині, в якій дія цього договору є несумісною з національними інтересами держави і реалізацію нашого права на самооборону.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА