12:43 16.04.2018

Тимошенко за ставками щодо ОВДП вбачає піраміду і просить втручання НАБУ

2 хв читати
Тимошенко за ставками щодо ОВДП вбачає піраміду і просить втручання НАБУ

Голова фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко просить Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) розслідувати розміщення облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП) під 17% річних.

"Ми звертаємося до НАБУ: з ОВДП будується піраміда, і країну грабують на мільярди гривень", - сказала Ю.Тимошенко на погоджувальній раді Верховної Ради в понеділок.

Вона додала, що фракція вимагає звіту міністра фінансів щодо ситуації із сукупним держборгом, який, за її словами, перевищує 82% ВВП, або близько 65 тис. грн на одного українця.

Лідерка "Батьківщини" також різко розкритикувала проведену урядом і Мінфіном операцію 2017 року з активного управління держборгом, коли з $3 млрд нових єврооблігацій, розміщених під 7,375%, з погашенням у 2031-2032 рр. $1,68 млрд було спрямовано на викуп єврооблігацій із погашенням у 2019 і 2020 рр., випущених під 7,75% річних.

"Вони з цих $3 млрд більше половини спрямували не на розвиток економіки та підтримку армії, а, по суті, спрямували їх у спекулятивні операції та достроково викупили у себе ж облігації внутрішньої державної позики під 17% річних", - заявила Ю.Тимошенко, чомусь згадавши викуп саме облігацій внутрішньої позики, а не зовнішньої.

Політик назвала ставку розміщення єврооблігацій України вище 7% "недопустимо великими відсотками".

Перший віце-прем'єр Степан Кубів, який представляв Кабмін на погоджувальній раді, нагадав дані Мінфіну, що за підсумками 2017 року відношення сукупного держборгу України до ВВП скоротилося з 80,9% ВВП до 71,8% ВВП.

За його словами, за перший квартал 2018 року держборг скоротився на $2,13 млрд, зокрема зовнішній - майже на $1 млрд.

Як повідомлялося, сукупний держборг України за 2017 року зріс на 11%, або на 0,211 трлн грн, - до 2,142 трлн грн, у доларовому виразі - на 7,5%, або на $5,33 млрд, до $76,31 млрд.

Окрім того, Ю.Тимошенко заявила про загрозу ще однієї піраміди у зв'язку з планами парламенту розглянути законопроект №6677 щодо впровадження накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного забезпечення.

""Це нова піраміда, де у пенсіонерів заберуть до приватних фондів пенсії, а потім це буде розграбовано, як і все інше", - вважає лідерка фракції.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА