11:13 17.04.2018

Рада ЄС обговорила відносини з РФ у контексті незаконної анексії Криму, ситуації на Донбасі та в Сирії

2 хв читати
Рада ЄС обговорила відносини з РФ у контексті незаконної анексії Криму, ситуації на Донбасі та в Сирії

 Європейський Союз у відносинах із Росією бачить низку обставин і ситуацій, що не зазнали змін і повторюються в різних сферах, ідеться, зокрема, і про ситуацію в Україні та дії РФ у Сирії, заявила глава дипломатії ЄС Федеріка Могеріні після засідання в понеділок у Люксембурзі Ради ЄС у закордонних справах.

"Звісно, це ситуація в Україні з незаконною анексією Кримського півострова і ситуація на сході України, яка не врегульована. А також поведінка Росії в Сирії. Ми це обговорювали вранці (на засіданні Ради ЄС - ІФ). Крім того, дезінформація, гібридні загрози, зловмисні дії в Інтернеті й дедалі менше місця для свободи слова і поваги прав людини та правової держави", - сказала Ф.Могеріні на прес-конференції після засідання.

Вона зазначила, що дискусії міністрів закордонних справ проводилися на основі "п'яти принципів" відносин ЄС із Росією, визначених Радою два роки тому, які повністю зберігають свою актуальність сьогодні.

Глава європейської дипломатії нагадала журналістам ці принципи, відзначивши Мінські угоди як пріоритетні, та підтвердила, що ЄС і надалі підтримуватиме "нормандський формат".

Вона також підтвердила вірність принципу розвитку співпраці зі східними партнерами ЄС, зазначивши, що ця політика "не спрямована проти когось". За її словами, не йдеться про сфери впливу.

Ф.Могеріні заявила, що інцидент з отруєнням колишнього полковника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії в британському Солсбері показав необхідність посилення стійкості Євросоюзу, і Рада ЄС, зокрема, обговорювала в понеділок, як Європейський Союз має захищатися від гібридних загроз.

Стосовно четвертого принципу - вибіркової співпраці з Росією, виходячи з інтересів ЄС, в Євросоюзі бачать можливості такого партнерства з Москвою у сфері зовнішньої політики та безпеки. Глава дипломатії ЄС навела приклади ядерної угоди з Іраном, близькосхідного мирного процесу, Афганістану, КНДР. Ідеться і про інші сфери співпраці, такі як боротьба проти кліматичних змін, захист навколишнього середовища, міграція, боротьба проти тероризму або взаємодія в Арктиці. Ф.Могеріні назвала це стратегічними питаннями.

Вона особливо відзначила п'ятий принцип, на якому, за її словами, наполягали міністри, - допомога громадянському суспільству, захист прав людини, контакти між людьми, робота з молоддю.

Високий представник ЄС у закордонних справах також заявила про плани розширити навчання російських студентів через програму університетських обмінів "Еразм плюс". На її думку, це зміцнить зв'язки між народами Росії та Євросоюзу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА