15:02 18.04.2018

У Раді зареєстровано проект постанови щодо надання томосу про автокефалію Української православної церкви

3 хв читати
У Раді зареєстровано проект постанови щодо надання томосу про автокефалію Української православної церкви

У Верховній Раді України зареєстровано проект постанови про підтримку звернення президента України Петра Порошенка до Вселенського патріарха Варфоломія про надання томосу про автокефалію православної церкви в Україні.

Як повідомляється на сайті українського парламенту, відповідний проект постанови № 8284 зареєстровано у Раді в середу, 18 квітня 2018 року.

Співавторами цього проекту стали спікер Верховної Ради Андрій Парубій, перший віце-спікер Ірина Геращенко, лідери фракцій Артур Герасимов (фракція "Блок Петра Порошенка"), Максим Бурбак (фракція "Народний фронт"), Юлія Тимошенко (фракція "Батьківщина"), Олег Ляшко (фракція Радикальної партії), Олег Березюк (фракція "Самопоміч"), а також представник президента у Верховній Раді, член фракції БПП Ірина Луценко та інші парламентарії.

"Підтримуючи важливість надання томосу про автокефалію православної церкви в Україні, на основі якого вона зможе посісти гідне місце в сім'ї помісних православних церков, Верховна Рада України постановляє: підтримати звернення президента України до Вселенського патріарха Варфоломія про надання томосу про автокефалію православної церкви в Україні", - зазначено в проекті постанови.

До документа також додається відповідне звернення президента України, в якому П.Порошенко просив Вселенського патріарха про надання томосу про автокефалію православної церкви в Україні.

"Цей довгоочікуваний документ буде не лише торжеством православ'я, а й актом глибокої історичної справедливості, тому що саме з Царгорода пролилося на нашу благословенну землю світло християнської віри", - зазначено в тексті президентського звернення.

П.Порошенко зазначає, що цей "довгоочікуваний документ ще більше зміцнить релігійну свободу в Україні та міжконфесійний мир, посилить права і свободи громадян".

"Ви, Ваша Всесвятість, - єдина особа в світі, яке має канонічне право і законну владу вирішувати такого роду питання. Вся наша нація дивиться на Вас з благоговінням і надією, тому що саме в Ваших силах - подарувати нам єдність, мир і злагоду, яких ми так потребуємо і яких ми так довго були позбавлені. Ваше благословення, так само як і грамота, надана нашій українській церкві, довершать утвердження незалежності та самостійності України в духовному вимірі", - говорить президент України у своєму зверненні до патріарха Варфоломія.

Голова Верховної Ради А.Парубій на пленарному засіданні парламенту в середу заявив про доручення профільному парламентському комітету з питань культури і духовності невідкладно розглянути відповідний проект постанови, щоб у четвер, 19 квітня, Верховна Рада проголосувала за нього.

Як повідомлялося, 17 квітня 2018 року президент П.Порошенко повідомив про свій намір звернутися до архієпископа Константинополя, Вселенського патріарха Варфоломія з закликом видати томос щодо єдиної помісної Православної церкви в Україні, і закликав Верховну Раду в найкоротші терміни підтримати його ініціативу.

"Просив би вас, шановні колеги, тому що є речі, які точно всіх нас об'єднують, щоб і парламент (бо і президент є представником українського народу, і парламент є представником українського народу), щоб парламент підтримав це звернення і зробив це якомога швидше ", - додав президент на зустрічі з главами фракцій парламенту.

За його словами, якщо буде відповідне рішення Верховної Ради, звернення президента і звернення церковних ієрархів, цей заклик буде передано Вселенському патріарху. "Для того, щоб це було найближчим часом на Соборі в Синоді розглянуто, і прийнято відповідне рішення. Сподіваємося, що це рішення може бути прийнято до (святкування - ІФ) 1030-річчя хрещення України-Русі", - висловив сподівання П.Порошенко.

Як повідомлялося, 16 червня 2016 року Верховна Рада ухвалила звернення до архієпископа Константинополя, Вселенського патріарха Варфоломія з закликом видати томос щодо автокефалії Православної церкви в Україні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА