19:59 18.04.2018

Пашинський ініціює введення кримінальної відповідальності за поширення інформації, що підриває обороноздатність України

4 хв читати
Пашинський ініціює введення кримінальної відповідальності за поширення інформації, що підриває обороноздатність України

Голова комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони Сергій Пашинський ("Народний фронт") заявляє, що ініціював підготовку змін до законодавства, які передбачають відповідальність, зокрема кримінальну, за поширення неправдивої інформації, яка підриває обороноздатність України.

"Ми провели консультації вже з багатьма фракціями в парламенті. Я прошу наших депутатів на чолі з паном Вінником (народний депутат Іван Вінник, "БПП" - ІФ) разом із комітетом з питань свободи слова напрацювати доповнення до чинного законодавства за відповідальність, зокрема кримінальну, за підрив обороноздатності шляхом поширення завідомо неправдивих даних", - заявив він на засіданні комітету з нацбезпеки в середу в Києві, де обговорюється скандал навколо публікації у виданні "Новое время" про можливі зловживання при закупівлях у сфері оборони.

С.Пашинський також виступає за продовження термінів давності правопорушень, пов'язаних із розкраданням в армії.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", в парламентському комітеті з питань нацбезпеки розглянули ситуацію навколо публікації в журналі "Новое время" про зловживання при закупівлі в сфері оборони. У журналістському розслідуванні, зокрема, фігурував С.Пашинський.

В обговоренні взяли участь керівники з Міністерства оборони України, СБУ, державного концерну "Укроборонпром".

Водночас в обговоренні не взяли участі представники видання "Новое время" і Національного антикорупційного бюро України.

С.Пашинський назвав "провокацією" опубліковану інформацію і зазначив, що в статті дуже мало правди.

У свою чергу заступник міністра оборони Ігор Павловський, реагуючи на дані в статті, поінформував про орієнтовну вартість однієї БМП за контрактом у $169 тис., що становить 4,379 млн.грн. За його словами, вартість корпусу становить $99 тис., вежі з озброєнням - $66 тис., вартість робіт на Житомирському бронетанковому заводі становить $4 тис.

І.Павловський зазначив, що не було пропозицій щодо БМП за ціною нижче запропонованої.

Перший заступник генерального директора концерну "Укроборонпром" Сергій Омельченко, відповідаючи на запитання С.Пашинського про те, чому закуповували БМП не безпосередньо в Чехії, а через польську компанію, пояснив: "Чому в розібраному стані? Тому що система передання озброєння в Європейському Союзі... підлягає конкретному дуже ретельному експортного контролю. Він чутливий до політичних подій у світі та в самому Європейському Союзі. Саме тому ми отримували постійні відмови в постачаннях зазначених видів озброєння".

За його словами, ця публікація ставить під загрозу зриву і не завершений на сьогодні контракт на постачання БМП-1 для ЗСУ, і заплановані подальші закупівлі озброєнь за імпортом у ЄС, а також програми співробітництва у рамках ВТС. Він також зазначив, що в цій ситуації велика ймовірність відкликання ліцензій на постачання оборонної продукції в зарубіжних партнерів держконцерну, насамперед у польської Wtorplast.

За даними заступника голови держконцерну, закупівля БМП-1 у польської компанії стала результатом численних переговорів із зарубіжними партнерами України по ВТС у зв'язку з відсутністю можливості забезпечення потреби ЗСУ в цьому виді бронетехніки українським ОПК.

Деталі угоди мають конфіденційний характер, водночас С.Омельченко уточнив, що вартість одного БМП становила не $205 тис., як стверджується в публікації "Нового времени", а близько $170 тис. При цьому, за його даними, ринкова вартість аналога на світовому ринку озброєнь становить від $200 тис. до $600 тис., залежно від комплектації.

Тим часом член комітету, народний депутат із фракції "Блок Петра Порошенка" Іван Винник додав, що єдина можливість отримати експортну ліцензію ЄС - на демілітаризований зразок.

Крім того, на запитання С.Пашинського, чи спілкувалися сторони контракту з ним щодо цієї угоди раніше, керівники Міноборони, "Укроборонпрому", компанії Wtorplast, що також фігурує у статті, відповіли заперечно.

На початку квітня українське видання "Новое время" з посиланням на власні джерела опублікувало інформацію про корупційну угоду з закупівлі Міноборони у 2016-2017 роках БМП-1 у рамках ДОЗ у Житомирського бронетанкового заводу (ЖБТЗ), що входить до "Укроборонпрому". За версією джерел, корупційна схема передбачала закупівлю ЖБТЗ у польської Wtorplast списаних БМП-1, які нібито польська компанія закуповувала в чеської Excalibur Army за ціною металобрухту і які після розбирання на агрегати в Польщі завозилися в Україну та складалися на ЖБТЗ.

За даними видання, в результаті корупційної оборудки БМП вартістю EUR20 тис. коштувала українському оборонному бюджету $205 тис. Лише у 2017 році в рамках контракту з ЖБТЗ Міноборони закупило 200 од. БМП, обсяг витрат українського військового відомства на їх закупівлю сягнув $41 млн.

"Кінцевим бенефіціаром" корупційної схеми із закупівлі за ДОЗ БМП-1 у рамках ВТС із Польщею в публікації названо С.Пашинського.

Як повідомлялося, в 2017 році "Укроборонпром" озвучив плани щодо участі в програмі модернізації танків Т-72 до стандартів НАТО. Одну з версій модернізації польських Т-72 - танк РТ-17, модернізований "Укроборонпромом" спільно з польською Zaklady Mechaniczne "Bumar-Labedy" S.A, було презентовано потенційному замовнику під час міжнародної оборонної виставки MSPO-2017. Позитивне рішення Міноборони Польщі про закупівлю РТ-17 дасть змогу ОПК України взяти участь у масштабній (вартістю кількасот мільйонів доларів США) програмі переозброєння парку Т-72 ЗС Польщі.

Згідно з озвученими держконцерном планами, досвід, отриманий ОПК України в масштабному та технологічно складному проекті створення нової польської версії Т-72 - РТ-17, що відповідає стандартам НАТО, може успішно використовуватися для вирішення завдання з оновлення до стандартів альянсу парку українських Т-72, Т-64, Т-80 ЗСУ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА