11:59 19.04.2018

ВР підтримала звернення Порошенка до Вселенського патріарха про створення автокефальної помісної православної церкви в Україні

3 хв читати
ВР підтримала звернення Порошенка до Вселенського патріарха про створення автокефальної помісної православної церкви в Україні

Народні депутати України підтримали звернення президента України до Вселенського патріарха Варфоломія про надання томосу про автокефалію Православної церкви в Україні.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", за відповідну постанову (№8284) проголосували 268 народних депутатів на пленарному засіданні парламенту в четвер.

За фракціями голоси народних депутатів розподілилися так: "Блок Петра Порошенка" - 99, "Народний фронт" - 73, "Самопоміч" - 19, фракція Радикальної партії Олега Ляшка - 16, "Батьківщина" - 15, група "Воля народу" - 11.

Фракція "Опозиційний блок" не дала жодного голосу "за", більшість її членів проголосувала проти цієї постанови.

Із депутатської групи "Відродження" за ініціативу проголосував один народний депутат.

Співавторами проекту стали спікер Верховної Ради Андрій Парубій, перший віце-спікер Ірина Геращенко, лідери фракцій Артур Герасимов (фракція "Блок Петра Порошенка"), Максим Бурбак (фракція "Народний фронт"), Юлія Тимошенко (фракція "Батьківщина"), Олег Ляшко (фракція Радикальної партії), Олег Березюк (фракція "Самопоміч"), а також представник президента у Верховній Раді, член фракції "БПП" Ірина Луценко та інші парламентарі.

"Підтримуючи важливість надання томосу про автокефалію Православної церкви в Україні, на основі якого вона зможе посісти належне місце в родині помісних православних церков, Верховна Рада України постановляє: підтримати звернення президента України до Вселенського патріарха Варфоломія про надання томосу про автокефалію Православної церкви в Україні", - йдеться в проекті постанови.

До документа також додано відповідне звернення президента України, в якому П.Порошенко просив Вселенського патріарха про надання томосу про автокефалію Православної церкви в Україні.

"Цей довгоочікуваний томос стане не лише торжеством православ'я, але й актом глибокої історичної справедливості, бо саме із Царгорода пролилося на нашу благословенну землю світло християнської віри", - йдеться в тексті президентського звернення.

П.Порошенко зазначає, що цей довгоочікуваний документ "ще більше укріпить релігійну свободу в Україні та міжконфесійний мир, посилить права та свободи громадян, які не поділятимуться на начебто канонічних і неканонічних".

"Ви, Ваша Всесвятосте, - єдина особа у світі, яке має канонічне право і законну владу вирішувати такого роду питання. Вся наша нація дивиться на Вас з благоговінням та надією, бо саме у Ваших силах - подарувати нам єдність, мир і згоду, яких ми так потребуємо і яких ми так довго були позбавлені. Ваше благословення, рівно як і грамота, надана нашій українській церкві, довершать утвердження незалежності і самостійності України в духовному вимірі", - зазначає президент України у своєму зверненні до патріарха Варфоломія.

Голова Верховної Ради А.Парубій на пленарному засіданні парламенту в середу заявив про доручення профільному парламентському комітету з питань культури та духовності невідкладно розглянути відповідний проект постанови, щоб у четвер, 19 квітня, Верховна Рада проголосувала за нього.

Як повідомлялося, 17 квітня 2018 року президент П.Порошенко повідомив про свій намір звернутися до архієпископа Константинополя, Вселенського патріарха Варфоломія із закликом видати томос щодо єдиної помісної Православної церкви в Україні, і закликав ВР у стислі терміни підтримати його ініціативу.

"Просив би вас, шановані колеги, тому що є речі, які точно всіх нас об'єднують, щоб і парламент (бо і президент є представником українського народу, і парламент є представником українського народу), щоб парламент підтримав це звернення і зробив це якнайшвидше", - додав президент на зустрічі з головами фракцій парламенту.

За його словами, якщо буде відповідне рішення ВР, звернення президента і звернення церковних ієрархів, цей заклик буде передано Вселенському патріарху. "Для того щоб це було найближчим часом на Соборі в Синоді розглянуто і прийнято відповідне рішення. Сподіваємося, що це рішення може бути прийняте до (святкування - ІФ) 1030-річчя хрещення України-Русі", - висловив сподівання П.Порошенко.

Як повідомлялося, 16 червня 2016 року ВР прийняла звернення до архієпископа Константинополя, Вселенського патріарха Варфоломія із закликом видати томос про автокефалію Православної церкви в Україні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА