12:12 19.04.2018

Порошенко: Питання надання автокефалії українській церкві виходить за межі церковного, це питання геополітичне

3 хв читати
Порошенко: Питання надання автокефалії українській церкві виходить за межі церковного, це питання геополітичне

Питання надання автокефалії Православній церкві в Україні є геополітичним, оскільки РФ використовує церкву як інструмент впливу на Україну, заявляє президент України Петро Порошенко.

"Воно виходить далеко за межі церковного! Йдеться про наше остаточне унезалежнення від Москви. Тут не лише релігія, тут - геополітика. Це - питання національної безпеки та нашої оборони в гібридній війні, бо Кремль розглядає РПЦ як один із ключових інструментів впливу на Україну", - сказав П.Порошенко у своєму зверненні до народних депутатів під час свого виступу у Верховній Раді в четвер.

Глава держави зазначив, що "для мене справа утвердження незалежної помісної Церкви –такої ж ваги, як вже здобуті "безвіз" та угода про асоціацію з Євросоюзом. Як наша спільна з вами боротьба за членство в Євросоюзі та членство в НАТО, які ще попереду".

"Ми не будемо байдуже спозирати за втручанням іншої держави в наші церковні справи, за її спробами використати у своїх інтересах почуття частини українських православних", - сказав П.Порошенко.

За його словами, слід виходити з давнього канонічного принципу: "за громадянським та земельним розподілом нехай слідує і розподіл церковних справ". "Завжди після здобуття незалежності державою починалася дискусія про автокефалію. Так в різні часи було в Греції, Сербії, Румунії, Болгарії, Грузії, в тій же Росії, тощо... Україна як незалежна держава, згідно з традиціями православного світу, не просто має право, а зобов'язана конституювати таку Церкву і забезпечити її визнання з боку світового Православ'я", - сказав глава держави.

Президент, пославшись на результати опитувань, зазначив, що дедалі більша кількість православних громадян України хоче мати, як це заведено у всьому православному світі і більшості православних країн, єдину автокефальну церкву, яка буде "євхаристійно, молитовно поєднана з іншими помісними церквами, але адміністративно незалежна від закордонних церковних юрисдикцій".

"Ми шукали і знайшли таку форму, щоб... усі православні юрисдикції України стали спільними учасниками конституювання визнаної помісної Церкви. Для всіх справжніх патріотів зміцнення єдності України є пріоритетним завданням. Бо єдність - це наша головна зброя у боротьбі з російським агресором. Я дуже рішуче налаштований у цій справі діяти. І протидіяти всім, хто перешкоджатиме національним інтересам України і намагатиметься зірвати співпрацю зі Вселенським Патріаршим Престолом", - сказав глава Української держави.

За словами П.Порошенка, він вже неодноразово зустрічався з патріархом Варфоломієм. "Усі ці роки (період президентства - ІФ) тривав непомітний для стороннього ока діалог зі Вселенським Престолом. Представники моєї команди їздили на Фанар як на роботу. Бо боротися за українську Церкву - це і є робота, важлива, почесна і відповідальна", - сказав глава держави.

Він наголосив, що його Великодня зустріч з патріархом 9 квітня "була далеко не першою, але виявилася обнадійливою і найбільш результативною": "В ході нашої кількагодинної розмови я відчув, що настав уже час розрізати цю дипломатичну тишу швидкими конкретними кроками".

"Свого листа, постанову, яку ви, сподіваюся, зараз підтримаєте, і відповідні звернення українських ієрархів маю якнайшвидше направити до Стамбула... Після того, як ви проголосуєте, я зможу повідомити сьогодні ж Його Всесвятості Варфоломію, що ми в основному виконали свою частину того, про що говорили і про що ми домовилися 9 квітня", - резюмував П.Порошенко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА