15:39 19.04.2018

Посли G7 вважають оптимальним парламентський і міністерський нагляд за роботою НБФБ

2 хв читати
Посли G7 вважають оптимальним парламентський і міністерський нагляд за роботою НБФБ

Посли країн "Великої сімки" (G7) вважають оптимальним парламентський і міністерський нагляд за Національним бюро фінансової безпеки (НБФБ), зазначається в офіційному листі до вищого керівництва країни, оприлюдненому народним депутатом Мустафою Найємом (БПП) у середу.

Політична і операційна незалежність, на думку авторів листа, є одним з найважливіших принципів, що мав бути покладений в основу нового органу, йдеться в документі.

Зокрема, закон має визначити чіткі правила нагляду за відбором керівників, щоб забезпечити оперативну незалежність органу. "Можливо, слід передбачити механізми парламентського та міністерського нагляду", - зазначається в листі.

У законодавстві слід передбачити мандат агентства на розслідування лише найсерйозніших економічних, фінансових і податкових злочинів, написано в листі.

"На нове агентство буде покладено важливу роль, для чого йому необхідно буде забезпечити довіру громадськості та підвищити довіру як міжнародних, так і ділових кіл. Стейкхолдери і громадськість загалом очікують чіткого розриву з діючими органами виконавчої влади", - зазначають автори звернення, наголошуючи на необхідності діалогу і співпраці із зацікавленими сторонами - членами парламенту, галузевими міністерствами, правоохоронними органами та громадянським суспільством.

Як повідомлялося, глава парламентського комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна зареєструвала у Верховній Раді законопроект №8157 про Національне бюро фінансової безпеки, який раніше критикував Міністерство фінансів. Законопроект є альтернативною урядовим пропозицій про створення Служби фінансових розслідувань (СФР).

При цьому передбачається, що НБФБ буде підзвітний президенту і парламенту, тоді як СФР передбачалося підпорядкувати Міністерству фінансів, Кабінету Міністрів або Міністерству внутрішніх справ.

Президент України Петро Порошенко виступав на підтримку ідеї створення НБФБ. Пізніше він визначив внесений законопроект як невідкладний. Натомість прем'єр-міністр Володимир Гройсман наполягає на необхідності створення СФР.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА