Політика

Мігель Діас-Канель обраний керівником Куби

члени Національної асамблеї народної влади Куби обрали в четвер керівником країни Мігеля Діаса-Канеля, повідомляє агентство ЕФЕ.

За його кандидатуру проголосували 99,83% депутатів.

До теперішнього часу М.Діас-Канель обіймав посаду першого заступника голови Держради Куби.

М.Діас-канело 57 років, він народився в місті Санта-Клара, в тому ж місті закінчив університет, де навчався професії інженера-електронщика. Після закінчення університету він приєднався до революційних збройних сил Куби, а потім почав кар'єру в Союзі молодих комуністів. У 2009 році він став міністром вищої освіти Куби.

Голова Держради Куби - вища державна посада в країні, крім іншого, голова Держради є головою ради міністрів і верховним головнокомандувачем. Цю посаду з лютого 2008 року обіймав Рауль Кастро, до нього головою Держради був його старший брат Фідель Кастро.

Р.Кастро, як очікується, буде зберігати значну владу над урядом Куби, пишуть західні ЗМІ. Незважаючи на відхід з поста голови Держради, Р.Кастро все ще залишиться першим секретарем ЦК Комуністичної партії Куби, а також членом Національної асамблеї.

Сам М.Діас-Канель підтвердив, що Р.Кастро продовжить відігравати визначальну роль у прийнятті найважливіших для Куби рішень. У своїй першій промові в якості керівника Куби М.Діас Канель заявив, що Р.Кастро "буде на чолі рішень найбільшої важливості для сьогодення і майбутнього країни".

У М.Діас-Канеля менша харизма, ніж у братів Кастро, тому йому буде необхідна хитрість і доброзичливість з боку народу, щоб відповідати на виклики, що стоять перед Кубою, пише газета "Файненшл таймс".

Серед необхідних для Куби змін газета наводить прискорення економічних реформ, зокрема позбавлення від системи з двома валютами, а також залучення іноземних інвестицій.

"Вважається, що при М.Діасе-Канелі не буде змін, і він проведе перший рік, консолідуючи свою владу. Але потім йому знадобиться дати кубинцям хоча б відчуття, що їх добробут поліпшується, навіть якщо у нього не буде для цього коштів", - розповів газеті працює в Гавані європейський дипломат.

Газета зазначає, що М-Діас-Канель досі був не дуже публічною особою, і до недавніх пір мало хто на Кубі знав про нього. У той же час, він вже досить довго представляє свою країну під час закордонних візитів. Зокрема, в 2012 році він очолював делегацію Куби на Олімпійських іграх в Лондоні, а в 2015 році їздив до Північної Кореї на зустріч з Кім Чен Ином.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ