16:17 21.04.2018

Вплив Москви на Угорщину зростає, і це є загрозою для всієї Європи – заступник глави МЗС України

3 хв читати
Вплив Москви на Угорщину зростає, і це є загрозою для всієї Європи – заступник глави МЗС України

Вступ України в НАТО був би вигідним Угорщині та угорській громаді в Україні, але в погіршенні відносин Києва і Будапешта зацікавлені треті країни, зокрема Росія, заявив заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар.

"Проблема Угорщини у спробі використання свого членства в НАТО для задоволення якихось своїх цілей, які ми не зовсім розуміємо. З одного боку, як держава-член НАТО – на території України проживають угорці, які є складовою українського суспільства, їхня безпека мала би бути ключовим інтересом для Угорщини. Тому Україна в НАТО була би вигіднішою для Угорщини, ніж навпаки. Тому я підозрюю, що це не інтерес Угорщини, в даному випадку Угорщина проштовхує в НАТО, а інтерес третьої сторони. І не дивно про це говорити, знаючи певні факти", – сказав В.Боднар в інтерв'ю "Радіо Свобода", яке було опубліковано в суботу.

Відповідаючи на запитання, чи вигідні Росії такі дії Угорщини щодо України, заступник голови МЗС відповів: "Звісно".

" Я не хочу звинувачувати, не маючи цих... Але політично я можу допустити те, що вплив Москви на Будапешт, на жаль, зростає. І це є загрозою не тільки для Києва, але й для Європи, для єдності в НАТО і для розуміння того, як гібридно діє Росія", – додав В.Боднар.

Водночас він зазначив, що прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан отримав на парламентських виборах високу підтримку суспільства, що свідчить про те, що "він вміло проводить свою політику всередині країни, зокрема використовуючи політично тематику національних меншин", і український закон "Про освіту", що містить норму про мови нацменшин, "мабуть, був на руку".

"Ми в принципі сподівалися, що, досягнувши певних цілей на внутрішньому фронті, риторика Будапешта зміниться. Оскільки я не думаю, що Будапешт зацікавлений в погіршенні відносин з Україною, маючи тут таку велику громаду", – сказав В.Боднар, зазначивши, що після виборів в Угорщині риторика щодо Києва, на жаль, не змінилася.

"Це в черговий раз підтверджує моє припущення, що це не угорський інтерес – мати погані відносини з Україною, а це інтерес третьої сторони. Ми готові на компроміс, на розумне вирішення проблеми, але на ультиматуми ми не підемо", – заявив заступник міністра закордонних справ України.

Відповідаючи на запитання про те, скільки українських громадян вже отримали угорський паспорт і мають громадянство, В.Боднар повідомив, що на Закарпатті, за різними даними, видано більше 100 тис. угорських паспортів, але додав, що "це більше припущення, що точна інформація".

"Але тут питання в чому? Ці паспорти видавалися в основному до моменту отримання Україною безвізового режиму. Привабливість цього паспорта була практичною – можна було безпроблемно перетинати кордон, влаштовуватися на роботу в Угорщині або й навіть далі. А тепер порахуймо, чого досягла Угорщина роздаючи паспорти українським громадянам угорського походження? За різними оцінками, від 30 до 40 тисяч працездатних українських громадян угорського походження виїхали в інші держави Європи. Фактично і Угорщина, і Україна їх втратили", – сказав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА