15:55 23.04.2018

Виконком СНД не отримував офіційних повідомлень від України про вихід зі Співдружності -чиновник

2 хв читати

 Голова Виконавчого комітету - Виконавчий секретар Співдружності Незалежних Держав Сергій Лебедєв заявив, що до виконкому не надходило офіційного повідомлення від України про її вихід із СНД.

"Офіційно вам заявляю, що жодних повідомлень, офіційних повідомлень, звернень до органів СНД від України не надходило", - сказав Лебедєв журналістам у понеділок у Мінську.

На запитання, наскільки реальним є вихід України з СНД, він відповів: "Важко сказати".

"Настрої там зміняються ледве не жодня. Але з представниками України ми цю тему не обговорювали. Більш того, не можу не сказати про те, що мої листи і звернення на адресу України наразі залишаються без відповіді", - заявив глава виконкому.

Позаминулого тижня президент України Петро Порошенко доручив уряду розглянути питання про вихід із СНД.

За словами С. Лебедєва, у виконкомі "звернули увагу на заяву президента України Порошенка" з приводу виходу зі Співдружності.

"Але це поки що це лише доручення. Яке прийме рішення уряд (України - ІФ), які рекомендації будуть надані, ще почекаємо", - зазначив він.

Водночас, продовжив Лебедєв, більшість країн СНД схиляються до думки, що вихід України зі Співдружності не буде на користь як їй самій, так і іншим країнам-членам об'єднання.

"Україну через своє географічне положення, тісні давні зв'язки з країнами Співдружності, звичайно, сприймають як нашого сусіда, нашого партнера, і більшість країн СНД були б зацікавлені в тому, щоб вона залишалася і далі нашим добрим сусідом і нашим партнером", - сказав Лебедєв.

"Ми зацікавлені в збереженні широкої взаємодії з Україною", - наголосив глава виконкому.

Як повідомлялося, 12 квітня президент України П.Порошенко запропонував підготувати пропозиції спільно з Кабінетом Міністрів України щодо офіційного припинення участі української держави в СНД. Він також заявив, що вважає за необхідне провести інвентаризацію всієї нормативно-правової бази, складеної України в рамках СНД, щодо відповідності національним інтересам держави. Крім того, П.Порошенко закликав іноземних партнерів переглянути договірні зобов'язання з РФ на предмет "чутливих сфер співробітництва".

У МЗС України в середині березня заявили, що зовнішньополітичне відомство підготувало пропозиції про вихід із СНД.

Україна була однією з трьох країн-підписантів Угоди про створення СНД 8 грудня 1991 року разом із РФ і Білоруссю. Однак у січні 1993 року в Мінську на саміті СНД, де було затверджено Статут Співдружності, Україна його не підписала. З весни 2014 року участь Києва у заходах СНД було зведено до мінімуму.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА