10:01 24.04.2018

Країни G7 можуть розширити санкції проти Росії

3 хв читати
Країни G7 можуть розширити санкції проти Росії

Країни G7 можуть розглянути питання посилення санкцій щодо Росії через її політику на південному сході України, йдеться в підсумковій заяві зустрічі глав МЗС G7 в Торонто.

У ній наголошується, що таке рішення може бути ухвалено, якщо "це спричинять дії Москви".

Разом з тим, в документі йдеться, що санкції проти РФ можуть бути зняті, якщо вона виконає свої зобов'язання відповідно до мінських домовленостей.

У документі зовнішньополітичні дії Росії характеризуються як "дестабілізуючі", її звинувачують у "втручанні в демократичні системи інших країн".

Разом з тим, міністри країн "сімки" вважають, що слід взаємодіяти з Росією з таких питань, як "глобальні проблеми і регіональні кризи" за умови, що РФ буде виконувати міжнародні зобов'язання.

КРАЇНИ G7 ПОГОДИЛИСЯ З ВИСНОВКАМИ ВЕЛИКОЇ БРИТАНІЇ ЩОДО ІНЦИДЕНТУ В СОЛСБЕРІ

Міністри закордонних справ G7 погодилися з тим, що Росія несе відповідальність за отруєння в Солсбері Сергія Скрипаля та його дочки.

"Ми рішуче засуджуємо атаку в Солсбері", - йдеться в підсумковій заяві.

У заяві зазначено, що вони "згодні з висновками Великої Британії про те, що, цілком імовірно, відповідальність за цю атаку лежить на РФ, інших правдоподібних пояснень немає".

ГЛАВИ МЗС G7 ПІДТРИМАЛИ УДАР США І СОЮЗНИКІВ ПО СИРІЇ

Міністри також висловилися на підтримку ракетного удару по Сирії, завданого США, Великобританією і Францією 13 квітня.

"Ми повністю підтримуємо всі зусилля США, Великої Британії і Франції з метою полегшення жахливих страждань сирійського народу шляхом зниження можливостей режиму (президента Сирії Башара - ІФ) Асада щодо застосування хімічної зброї та запобігання її використанню в майбутньому, що було продемонстровано під час акції, розпочатої 13 квітня", - йдеться в підсумковій заяві.

У ній зазначено, що "відповідь (на хімічну атаку в Східній Гуті - ІФ) була обмеженою, пропорційною і необхідною".

Удару по Сирії було завдано "тільки після того, як були вичерпані можливі дипломатичні зусилля з підтримки норм проти хімічної зброї", - йдеться в документі.

У ньому висловлюється "жаль" з приводу того, що Росія в СБ ООН застосувала право вето на продовження мандата спільної моніторингової місії ООН і ОЗХЗ, яка розслідувала факти застосування отруйних речовин у Сирії.

ГЛАВИ МЗС G7 ЗАЯВИЛИ ПРО СВОЄ СХВАЛЕННЯ УГОДИ ЩОДО ІРАНСЬКОГО АТОМА

Країни G7 мають намір загалом дотримуватися укладеної в 2015 році угоди щодо ядерної програми Ірану, йдеться в підсумковій заяві.

У ній зазначено, що вони забезпечать "постійну гарантію" того, що ядерна програма Ірану буде здійснюватися лише з мирною метою відповідно до Спільного плану дій (СВПД).

У документі наголошується на ролі МАГАТЕ у перевірці виконання Іраном своїх зобов'язань за угодою.

Президент США Дональд Трамп наполягає на перегляді умов угоди з Іраном, називаючи її "поганою". Інакше він планує вивести США з угоди.

З огляду на це Велика Британія, Франція та Німеччина, які підписали СВПД, розглядають можливість формування додаткової угоди, проти чого рішуче виступає Іран.

КРАЇНИ G7 ВИСТУПИЛИ ЗА ЇЇ ПОВНУ ДЕНУКЛЕАРИЗАЦІЮ КНДР

Міністри закордонних справ G7 підтримали раніше зроблену Пхеньяном заяву про заморожування ядерних і ракетних випробувань, назвавши це першим кроком на шляху до повної денуклеаризації.

"Ми вважаємо, що остання заява КНДР про припинення ядерних випробувань і пусків міжконтинентальних балістичних ракет... є першим кроком в напрямку повної денуклеаризації", - йдеться в підсумковому документі міністерської зустрічі.

У ньому також зазначено, що міністри вважають денуклеаризацію Північної Кореї і знищення її ядерного арсеналу єдино правильним шляхом, який відповідає інтересам самої КНДР і всієї світової спільноти.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чутки про комунальний колапс у Києві – фейк

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА