11:06 24.04.2018

Миротворча місія на Донбасі може налічувати від 10 до 40 тис., залежно від цілей - Полторак

3 хв читати
Миротворча місія на Донбасі може налічувати від 10 до 40 тис., залежно від цілей - Полторак

Міністр оборони України Степан Полторак оцінює чисельність можливої миротворчої місії ООН на Донбасі від 10 до 40 тис., залежно від того, чи виконуватиме вона мету підтримання миру або примусу до миру.

"Важливо визначити завдання, що виконуватиме миротворча місія. Можуть бути два варіанти: підтримка миру та примус до миру. Якщо йдеться про підтримку миру, то, за нашими розрахунками, місія може становити від 10 до 25 тисяч. Якщо йтиметься про примус до миру, то цифра може бути 35-40 тисяч", - сказав С.Полторак в інтерв'ю ВВС, опублікованому у вівторок.

На запитання про те, чи розробило Міноборони план взаємодії Збройних сил України з миротворцями, глава оборонного відомства зазначив: "У нас є величезний досвід: багато офіцерів, генералів, військовослужбовці пройшли миротворчі місії - починаючи від начальника Генштабу, завершуючи командирами частин. Тому ми чітко розуміємо, як треба взаємодіяти з місією".

С.Полторак зазначив, що через миротворчі місії пройшли понад 20 тис. українських військовослужбовців. При цьому на запитання, чи залишаться українські миротворці за кордоном у разі розгортання місії на Донбасі, чи повернуться до України, міністр відповів: "Україна завжди виконувала свої обов'язки. Зараз настав час, коли світ має допомогти Україні. Що стосується наших миротворців, то вони виконують міжнародні зобов'язання, і я сьогодні не бачу необхідність повертати їх до України".

"У тих військовослужбовців, які на сході України, є достатньо досвіду. Він точно більший, ніж у миротворців", - наголосив С.Полторак.

Крім того, він висловив упевненість, що американські протитанкові комплекси Javelin надійдуть до України "своєчасно". "Я точно знаю, коли вони будуть, ми до цього готуємося. Ми відібрали людей і готуємо їх. Вони проходять теоретичну підготовку, вивчають різні протитанкові системи, не лише "Джевеліни", - сказав міністр.

При цьому глава відомства заявив, що в Україні "Джевелінам" приділяють занадто багато уваги. "Наприклад, "Джевеліни" стріляють на відстань 2 км, "Стугна"(українська протитанкова ракета - ІФ) - на 5 км. "Джевеліни" виконують трохи інше завдання, але самі по собі не вирішать усіх проблем на лінії зіткнення. Тому не треба переоцінювати важливість "Джевелінів", а використовувати їх тоді, коли буде потрібно - на важких і загрозливих напрямках", - пояснив С.Полторак.

Міністр також повідомив про плани закупити в поточному році антиснайперські комплекси в Канаді, а також про договори із допомоги зі США, Литвою, Латвією та Польщею. "Якщо порівняти з 2014 роком, то ту блокаду, небажання постачати нам озброєння і техніку, ми подолали", - зазначив він.

Глава відомства повідомив, що ракетний комплекс вітчизняної розробки "Вільха" надійде на озброєння ЗСУ вже найближчим часом. "У найближчі два тижні ви будете свідками завершення цієї роботи. Ракета йде для систем залпового вогню "Смерч", які виробляються в Росії. Звичайно, їх ми не будемо купувати, тому змушені створювати свою ракету. Вона буде набагато кращою за технічними характеристиками... Коли будуть завершені випробування, її поставлять на масове виробництво. А для того, щоб зберегти боєздатність наших частин, на основі таких розробок ми відремонтували старі ракети для "Смерчів", - розповів С.Полторак.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чутки про комунальний колапс у Києві – фейк

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА